Decentralizacija kulture na “Novim prostorima”

Milana Vojnović
22. sep 2018.

U Zrenjaninu se danas završio festival „Novi prostori”. Interdisciplinarni festival savremenog umetničkog stvaralaštva mladih koji odvijao se na nekoliko različitih lokacija u Zrenjaninu. Od 2. do 5.9., publika u Zrenjaninu je mogla da vidi različite vidove scenskog stvaralaštva; performanse, scenske eseje, predstave, koncert kamernog hora i radionice.

Bogat program događaja, samo je deo većeg festivala – festivala “Na sopstveni pogon”, koji se održava u više gradova Srbije.

novi-prostori-vest

Kako kažu iz udruženja Nezavisna kulturna scena Srbije, ideja je da se kroz kulturne aktivnosti u različitim javnim prostorima, sa fokusom na neaktiviranim urbanim ambijentima, građanima približi savremeno umetničko stvaralaštvo i da se reaktiviraju prostori u gradu koji su mapirani kao potencijalno korisni za dalje korišćenje u te svrhe. 

Izlaženjem iz standardnih okvira produkcije i prezentacije programa, festival je počeo nastupom Zrenjaninskog kamernog hora na platou ispred nekadašnje robne kuće, najavljujući istovremeno višednevni program festivala savremenog umetničkog stvaralaštva mladih i za mlade „Novi prostori”, koji u saradnji s partnerima organizuje lokalni CEKOM. Iste večeri pozorište PATOS iz Smederava performansom na štulama uvelo je publiku u program koji ih očekuje u narednim danima. Zrenjanin nije jedini grad koji će tokom septembra meseca realizovati i niz lokalnih aktivnosti. Festivali nas očekuju i u Kragujevcu (KRAF) i Subotici (Gifest).

Poseban deo programa čine radionice koje publiku pozivaju na direktno učešće, otkrivajući nam manje poznata mesta kulture u našoj zemlji. Udruženje Satibara će tako sredinom meseca biti domaćin dvodnevne filmske radionice u Banatskoj Dubici, a AgoraArt Action svakog vikenda, počevši od 8. septembra  organizuje radionice pozlaćivanja u napuštenoj fabrici „Sloboda” u Beloj Crkvi.

Projekcije filmova, razgovore, izložbe, performanse i umetničke intervencije nastale Na sopstveni pogon publika će pratiti još u Novom Sadu, Čačku, Požegi, Novom Pazaru, Šapcu, Ivanjici i Užicu. Čak više od 35 različitih organizacija uključeno je u realizaciju programa na ovogodišnjem festivalu koji odlikuje višedimenzionalnost izraza i neobični spojevi različitih umetničkih disciplina.

Produkcije nastale u sinergiji velikog broja aktera pokazuju važnost decentralizacije kulture, mogućnosti povezivanja i razmene otvarajući tako nove prostore za multidisciplinarne pristupe kritičkom odnosu umetnosti i društva, položaju radnika i radnica u kulturi i zagovaranju za bolje uslove razvoja nezavisne kulture.

Ovog vikenda će tako javnosti prezentovati novi koncept funkcionisanja kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, pod geslom „Prostor za sve”.

Festival Na sopstveni pogon traje do kraja septembra i pored najavljenog programa uključuje i održavanje redovne godišnje skupštine Asocijacije u Subotici gde će se gostima i publici predstaviti nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

O svim programima, lokacijama, i mogućnostima učešća na radionicama zainteresovani se mogu informisati putem internet adrese festivala  ili na facebook stranici Asocijacije.Povratak na vesti