Decentralizacija kulture na “Novim prostorima”

Milana Vojnović
22. sep 2018.

U Zrenjaninu se danas završio festival „Novi prostori”. Interdisciplinarni festival savremenog umetničkog stvaralaštva mladih koji odvijao se na nekoliko različitih lokacija u Zrenjaninu. Od 2. do 5.9., publika u Zrenjaninu je mogla da vidi različite vidove scenskog stvaralaštva; performanse, scenske eseje, predstave, koncert kamernog hora i radionice.

Bogat program događaja, samo je deo većeg festivala – festivala “Na sopstveni pogon”, koji se održava u više gradova Srbije.

novi-prostori-vest

Kako kažu iz udruženja Nezavisna kulturna scena Srbije, ideja je da se kroz kulturne aktivnosti u različitim javnim prostorima, sa fokusom na neaktiviranim urbanim ambijentima, građanima približi savremeno umetničko stvaralaštvo i da se reaktiviraju prostori u gradu koji su mapirani kao potencijalno korisni za dalje korišćenje u te svrhe. 

Izlaženjem iz standardnih okvira produkcije i prezentacije programa, festival je počeo nastupom Zrenjaninskog kamernog hora na platou ispred nekadašnje robne kuće, najavljujući istovremeno višednevni program festivala savremenog umetničkog stvaralaštva mladih i za mlade „Novi prostori”, koji u saradnji s partnerima organizuje lokalni CEKOM. Iste večeri pozorište PATOS iz Smederava performansom na štulama uvelo je publiku u program koji ih očekuje u narednim danima. Zrenjanin nije jedini grad koji će tokom septembra meseca realizovati i niz lokalnih aktivnosti. Festivali nas očekuju i u Kragujevcu (KRAF) i Subotici (Gifest).

Poseban deo programa čine radionice koje publiku pozivaju na direktno učešće, otkrivajući nam manje poznata mesta kulture u našoj zemlji. Udruženje Satibara će tako sredinom meseca biti domaćin dvodnevne filmske radionice u Banatskoj Dubici, a AgoraArt Action svakog vikenda, počevši od 8. septembra  organizuje radionice pozlaćivanja u napuštenoj fabrici „Sloboda” u Beloj Crkvi.

Projekcije filmova, razgovore, izložbe, performanse i umetničke intervencije nastale Na sopstveni pogon publika će pratiti još u Novom Sadu, Čačku, Požegi, Novom Pazaru, Šapcu, Ivanjici i Užicu. Čak više od 35 različitih organizacija uključeno je u realizaciju programa na ovogodišnjem festivalu koji odlikuje višedimenzionalnost izraza i neobični spojevi različitih umetničkih disciplina.

Produkcije nastale u sinergiji velikog broja aktera pokazuju važnost decentralizacije kulture, mogućnosti povezivanja i razmene otvarajući tako nove prostore za multidisciplinarne pristupe kritičkom odnosu umetnosti i društva, položaju radnika i radnica u kulturi i zagovaranju za bolje uslove razvoja nezavisne kulture.

Ovog vikenda će tako javnosti prezentovati novi koncept funkcionisanja kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, pod geslom „Prostor za sve”.

Festival Na sopstveni pogon traje do kraja septembra i pored najavljenog programa uključuje i održavanje redovne godišnje skupštine Asocijacije u Subotici gde će se gostima i publici predstaviti nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

O svim programima, lokacijama, i mogućnostima učešća na radionicama zainteresovani se mogu informisati putem internet adrese festivala  ili na facebook stranici Asocijacije.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste