Gde nastaju, a gde nestaju maske?


Na 26. Međunarodnom festvalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“, šestog dana, predstavilo se Narodno pozorište iz Kikinde predstavom „Mirgorod“.

Komad „Mirgorod“ rađen je po pripovetkama Nikolaja Vasiljevića Gogolja „Priče o tome kako su se posvađali Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič“, „Starovremske spahije“, „Ivan Fjodorovič Šponjka i njegova tetka“, „Taras Buljba“, i spisa „Odabrana mesta iz prepiske sa prijateljima“. Dramatizaciju potpisuje rediteljka predstave, Anđelka Nikolić, kojoj je „Mirgorod“ peta predstava u Narodnom pozorištu Kikinda. Bogati kostimi i verodostojna scenografija pripadaju Olgi Mrđenović, dok izbor muzike potpisuje Dmitri Gusakov, koji je za ovu predstavu izabrao tradicionalne ukrajinske pesme , kao i muziku bendova Dakha Brakha, Dakh Daughters, Opa Tsupa, Kurup.

Mirgorod je ukrajinski grad, osnovan XII ili XIII veku, u oblasti Poltava. Predstava „Mirgorod“ se dešava na zabavi organizovanoj u čast ogovaranja, gde se prepričava zamršenost odnosa i sukob dvojice uglednih građana Mirgoroda. Banalni sukob velikog odjeka, čak stiže i do suda, a nikoga ne ostavlja ravnodušnim i svi do jednog znaju po koju sočnu stvar iz odnosa Ivana Ivanoviča i Ivana Nikiforoviča. Prepričavajući nam kako se sve izdešavalo između prijatelja koji su postali smrtni neprijatelji, konstantno ispadaju iz šina poente, dok voz ironije, svojstvene samo Gogolju, vozi dalje i golica nas pitanjem do koje smo granice spremni ići u našem inatu? Da li naš inat za posledicu ima mržnju? Kada prelazimo granicu dostojanstva prema bliskim ljudima i da li smo sposobni da je osetimo? Gde nastaju, a gde nestaju maske? Obiljem groteske, potpunom podrškom kontrasta i bogatim scenskim pokretom, ekipa predstave „Mirgorod“ vešto se trudi da nam da odgovore na sva pitanja postavljena Gogoljevim perom.

„Mi smo predstavi dali ime po gradu zato što su grad i naša mesta gde živimo zajednice  veće od porodice, a sa druge strane manje od države. I dok mi u porodici stvaramo naš mikrokosmos sa našim pravilima, u državi možemo vrlo lako da se izgubimo, ali grad kao takav predstavlja zlatnu sredinu između ta dva pojma. Tu se zapravo prikazuje šta zaista funkcioniše ili ne funkcioniše između nas. U tom činu, Mirgorod nije nikakva metafora, jer bi metafora sama po sebi trebala biti slikovita forma, već veoma realistična slika života.“ rekla je rediteljka predstave Anđelka Nikolić.

U predstavi, 334. premijeri kikindskog pozorišta, igraju Stefan Ostojić, Mina Stojković, Tanja Markov, Gordana Rauški, Dragan Ostojić, Ljubiša Milišić i Nikola Joksimović.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste