Gran pri "6.Bucinih dana" Hani Selimović, najviše nagrada predstavi "Tartif"


Na petoj takmičarskoj večeri festivala Bucini dani u Aleksandrovcu je odigrana predstava "Mala mađarska pornografija" po motivima dela Petera Esterhazija, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića. 

Nakon predstave, stručni žiri u sastavu Dušanka Stojanović Glid, predsednica, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić, članovi, doneo je odluku o nagradama. Saopštenje prenosimo u celosti. 


Saopštenje stručnog žirija pozorišnog festivala 6.Bucini dani


Festival "Bucini dani" ulazi u jedan od reprezentativnijih u zemlji, potkrepljen ogromnim entuzijazmom i uprkos nestabilnim vremenima za umetnost. Duh Buce Mirkovića ovaj festival čini autentičnim kakvi su bili i njegova ličnost i njegovo delo.

1. Nagrada za produkciju "Milan Minja Obradović"

Nagradu za najbolju produkciju dodeljujemo predstavi "Jami distrikt" jer je podvig u gerilskim uslovima napraviti angažovanu predstavu, muzičko - scensko - glumački performans.

2. Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu
U celokupnoj dramskoj literaturi muških uloga ima napretek. A na ovom festivalu, Marko Marković ulogom Kleanta u predstavi "Tartif"/Srpsko narodno pozorište, Narodno pozorište Sombor) je efektno,ekscentrično i nadahnuto pokazao umeće
da se od svake uloge može napraviti virtuozna mentalna egzibicija koja ima umetnički pečat.

3. Najbolja ženska uloga
Ženski likovi koji su supruge muškaraca na pozicijama, u dramskoj literaturi uvek odišu inferiornošću, dubokom zavisnošću od moćne pozicije muškarca. Tijana Marković u ulozi Elmire ("Tartif"), nosi esenciju žene marionete, žene ispranog mozga sa lepezom malograđanskih odluka nametnutih od sistema vrednosti vođenih neslobodom. Ugušeni erotizam lika Elvire izrazito ističe umetničke sposobnosti za kreiranje uzbudljivog komično - dramskog karaktera.

4. Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu
Nina Nešković u višenagrađivanoj predstavi "Jami distrikt" pokazuje ekstremnu energiju - kao u ekstremnim sportovima, ekstremna pripadnica nove glumačke gerile.

5. Zlatno zrno za glumačku bravuru
Bravura podrazumeva studiozan, koncentrisan, duhovno dinamičan i uzvišen smisao za istinu koji Jelenu Ilić (uloga Ona, predstava "Režim ljubavi", Atelje 212) stavlja u red glumica visoke estetike i talenta.

6. Grand pri "Milosav Buca Mirković"- glumačko ostvarenje festivala
Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje. Hana Selimović u ulozi Dorine ("Tartif") spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire. Savremeni neurotični čovek permamenentno opaža zlo koje misli da u svojoj izopačenoj mašti vidi samo on. Dorina je preosetljiva, krhka, skrajnuta, socijalno zgažena ali i dalje moralom vođena individua. U mračnom, dijaboličnom, demonskom svetu njen glas u bukvalnom smislu egzekutorskim pozorišnim postupkom biva udavljen.

Sve odluke donesene su jednoglasno.

U Aleksandrovcu, 16. juna
Žiri:
Dušanka Stojanović Glid, predsednica
Andrej Šepetkovski 
Đurđa Tešić

 

Na glumačkom festivalu "Bucini dani" dodeljuje se ukupno šest nagrada, pet glumačkih i nagrada za najbolju produkciju, omaž Župljaninu Milanu Minji Obradoviću.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste