INDIGO - priča o istoj, a drugačijoj deci premijerno u Zrenjaninu

Milana Vojnović
10. apr 2019.

Zrenjaninski CEKOM će ove nedelje premijerno izvesti svoju novu predstavu. Predstava INDIGO rađena je u koprodukciji Kreativnog centra CEKOM, Kulturkick-a i Kulturnog centra Zrenjanina. Rad na predstavi počeo je avgusta 2018. i nakon mnogobrojnih promena, ona je konačno spremna za izvođenje pred publikom.

“Rad na INDIGU je počeo leta 2018. i prvobitno smo planirali premijeru za septembar prošle godine. Iz više razloga to se nije dogodilo i onda smo konačno, sa dosta izmenjenom ekipom, uspeli da se okupimo februara ove godine i da rad na predstavi privedemo kraju”, rekao je Dušan Kalejski, koji u velikom delu stoji iza ovog projekta, “prekidati proces i ponovo ga pokrenuti je velika stvar, proces  je kontinuitet, i naboj, a kada se energija grupe preusmeri na druge aktivnosti, jako je teško vratiti se u fokus. Na sreću, mi smo to uspeli i INDIGO je zaokružen.”

U procesu nastajanja predstave, primenjen je kreativni dramski metod. Ko su ljudi koji se ne ponašaju u skladu sa nametnutim društvenim normama i čime je posut njihov životni put? Da li roditeljska podrška ima realan ugao gledanja, ili su i njihove reakcije proizašle iz prethodnog životnog učenja?  Kako obrazovni sistem utiče na decu koja teže ka nečem što odstupa od osmišljenog i serviranog? Zašto nemaju podršku i kakav je njihov odgovor na negativne vršnjačke reakcije? Ova pitanja su vodila proces stvaranja predstave, a čija glavna tema su tzv “indigo deca”.

“Početna ideja, u razgovoru sa grupom, bila je da radimo na problemu neshvaćenosti, pre svega vršnjačke, onda i roditeljske, sistemske, globalne... U prikupljanju materijala za rad, došli smo u kontakt sa tom „parapsihološkom“ teorijom da u generacijama rođenim posle 70ih godina 20. veka, postoje deca sa istovetnim modelom ponašanja i da ovakvu decu nazivaju indigo deca. Deca sa posebnim razumevanjem globalnih struktura, deca koja uviđaju probleme savremenog društva, imaju rano iskazane umetničke afinitete, ali na žalost, teško uspevaju da se snađu u ovakvim okolnostima i često se ta vatra koja gori u njima gasi sa godinama. Indigo je i simbol kopije, pravljenja istih oblika i oblikovanja istog. Problem sistema i potreba za postojanjem društveno prihvatljivog modela ponašanja, odveo nas je i do medicinskih eksperimenata, koji služe očuvanju globalnog poretka”, rekao je Kalejski.

Kako on kaže - ovo je predstava koja je eksperiment o eksperimentu. Isprovocirani realnim pričama mladih učesnika u predstavi, kao polaznom tačkom procesa, nastala je priča o životu jednog dečaka - dečaka na margini; dečaka koji je društveno neprihvatljiv i nevidljiv. Priča dečaka koji je samo želeo da živi i da veruje u ono što živi.  

Ovom predstavom CEKOM još jednom obrađuje veoma važne teme i probleme mladih, upravo kroz rad sa njima, da ožive priču o jednom dečaku i njegovoj borbi.

Premijerna izvođenja predstave su 11. i 13. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina, sa početkom u 20 časova. Ulaz na oba izvođenja je besplatan, uz obaveznu rezervaciju karte, zbog ograničenog broja mesta.

Uloge:

Olivera: Milica Mršić

Goran: Aleksa Ninčić

Učitelj Mile: Aleksandar Narižan

Dr Karazmičinski: Predrag Karanjac

Deca: Maša Miladinović, Aleksandar Solarov, Luka Ninčić, Aleksandar Radanov, Milica Stanković, Aleksa Milinkov, Jovana Janjić, Dunja Milić, Vuk Savić, Marijana Božin, Kristina Đorđević, Teodora Miskeljin, Ognjen Jockov.

 

Autori teksta: Dušan Kalejski i Predrag Karanjac.

Rad sa grupom i režija: Dušan Kalejski

Mentor: Smiljana Tucakov

Producent: Smiljana Tucakov i Vladimir Garboš

Originalna muzika: Boba Vidrić i Dušan Kalejski

Izbor muzike: Boba Vidrić i Predrag Karanjac

Songovi: Zrenjaninski Kamerni hor

Dizajn svetla: Tamara Rajić i Vladimir Garboš

Animacija i scenski efekti: Tamara Rajić

Kostimi: Neda Kovač

Rekvizita i scenografija: Miša Patarica i Boba Vidrić

Scenski pokret: Neda Kovač i Marko Pejović

Scenski govor: Smiljana Tucakov i Ljiljana Nikolić

Realizacija svetla: Vladimir Garboš i Miša Patarica

Realizacija muzike: Boba Vidrić

Realizacija animacije: Tamara Rajić

Dizajn plakata: Vladimir GarbošPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste