„Kepler 452B“ je naša budućnost?


Predstava vranjanskog pozorišta „Kepler 452B“  prema tekstu Tijane Grumić, a u režiji Juga Đorđevića, koja je izvedena šestog festivalskog dana, donela je pravo osveženje na Sterijino pozorje. Jednostavna, intimna priča koja je svedena na odnose unutar jedne porodice, ali koji su određeni širim društvenim kontekstom, otvorila je veliku dramu ljudskog postojanja i njegove nepredvidive konačnosti. Odličan dramski tekst u kome autorka vešto i promišljeno, kroz odrsatanje svoje junakinje Sonje, govori o ljubavi i poverenju, životu i smrti, konačnosti i beskonačnosti nikog nije ostavio ravnodušnim.

Transponovanje male intimne priče u kontekstu velikog prostranstva koje nam je nepoznato i bar meni veoma uzbudljivo je i bio povod da napišem ovako nešto.  Zaista mi je interesantna ta ideja, koju je kasnije Jug nadogradio, da ko zna šta se desi sa nama i možda mi postanemo zvezde ili planete. Cela ta ideja mi je lepa i želim da verujem u nju - kazala je Grumić.

Usklađena režija Juga Đorđevića provela je gledaoce kroz lavirinte kosmičkih krugova, uz jednu nežnu i dirljivu istinu o subjektivnom pogledu na život.

Nisam od onih reditelja koji smisle neki koncept pa ga onda kaleme, nego uđem potpuno prazan u čitanje i pustim da me tekst odvede. Ova drama me je odvela u nešto intimno, malo, ušuškano – pojasnio je Đorđević.

Iskusna glumačka ekipa je na pitak i blag način dočarala ovu priču. U njihovoj interpretaciji nema ničeg preteranog, patetičnog, histeričnog, vulgarnog i neopravdanog. Postava teatra iz Vranja pokazala nam je da se sa malo mašte i uz minimalističku secnografiju može ispričati fantastična priča sa važnom porukom. Ocena publike za ovu predstavu bila je 3,94.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste