// //
 

Kikindsko Narodno pozorište priprema predstavu 'Smrt čoveka na Balkanu'

Narodno pozorište Kikinda | 13. sep 2017. Povratak na vesti

Narodno pozorište Kikinda za novu sezonu priprema predstavu "Smrt čoveka na Balkanu" po uzoru na istoimeni film, koji je snimljen pre pet godina i koji je doživeo veliki uspeh. Film je rađen po scenariju i u režiji Miroslava Momčilovića, koji sada sa ansamblom Narodnog pozorišta iz Kikinde priprema pozorišnu predstavu.

Ovo je prvi put u Srbiji da se po ovom tekstu radi pozorišna predstava. Do sada su Momčilovićev tekst na sceni izvodila pozorišta u Brazilu i Češkoj, a igraće se i u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini.

smrt-coveka-vest

Probe za predstavu "Smrt čoveka na Balkanu" su počele početkom prošle sedmice, a reditelj otkriva i koliko se predstava razlikuje od filma:

– Predstava će biti malo drugačija od filma, jer je i finalna verzija filma drugačije od onog što sam napisao. Volim da s glumcima menjam tekst i prilagodim ga, tako da će i ovo biti drugačija podela. Već pravimo određene razlike, jer nisam neko ko čvrsto ili na silu brani svoj tekst i vrlo sam sklon tome da promenim, prilagodim ili čak izbacim delove. Bitno mi je da smisao ostane isti. Jako se trudim, i ansambl mi veoma pomaže, da čvorne stvari ostanu iste. Sve ostalo će biti prilagođeno ovom ansamblu, uključujući i kostime i scenu. Nadamo se da će efekat ostati isti i da će publika reagovati onako kako je reagovala na film – kaže reditelj Momčilović.

Ovo je prva saradnja reditelja MIroslava Momčilovića sa kikindskim pozorištem. Pre početka rada na predstavi, gledao je nekoliko puta ansambl pozorišta i unapred osmislio podelu za "Smrt čoveka na Balkanu", ali još uvek ne želi da je otkriva. Iz pozorišta međutim poručuju da će u novom komadu igrati skoro svi članovi ansambla.

– Podelu sam pravio i pre nego što sam iz Beograda došao ovde da radim. Ansambl je veoma dobar i privlačno mi je to što možemo da imamo više proba nego što bi to bilo moguće u bilo kom pozorištu u Beogradu. Ovde su svi glumci na raspolaganju, pa imamo probe i dva puta dnevno po tri sata, što je u beogradskim pozorištima skoro nemoguće, jer glumci rade na više scena, odsutni su zbog raznih snimanja. Rad ovde deluje mi kao raj, jer je ovo primicanje suštini pozorišta, a to smo malo zaboravili. Ovde svi dolaze na vreme, imaju vremena za ono što rade, pa mi ovo deluje kao umetnički sanatorijum – kaže reditelj.

"Smrt čoveka na Balkanu" je priča o usamljenom kompozitoru koji se ubio pred web kamerom svog računara. Privučeni pucnjem u stan dolaze njegove komšije i tu čekaju da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, ali oni toga u početku nisu svesni. Dok čekaju vreme prekraćuju tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na njega, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi ton  kada shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Tada se polako otkriva ličnost pokojnika, kao i šira, satirična slika našeg društva.

U predstavi, kao ni na filmu, nema muzike, a scenografiju i kostime odrediće Irena Marjanov.

Izvor/foto: pozoristekikinda.rs


Povratak na vesti