Kikindsko Narodno pozorište priprema predstavu 'Smrt čoveka na Balkanu'


Narodno pozorište Kikinda za novu sezonu priprema predstavu "Smrt čoveka na Balkanu" po uzoru na istoimeni film, koji je snimljen pre pet godina i koji je doživeo veliki uspeh. Film je rađen po scenariju i u režiji Miroslava Momčilovića, koji sada sa ansamblom Narodnog pozorišta iz Kikinde priprema pozorišnu predstavu.

Ovo je prvi put u Srbiji da se po ovom tekstu radi pozorišna predstava. Do sada su Momčilovićev tekst na sceni izvodila pozorišta u Brazilu i Češkoj, a igraće se i u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini.

smrt-coveka-vest

Probe za predstavu "Smrt čoveka na Balkanu" su počele početkom prošle sedmice, a reditelj otkriva i koliko se predstava razlikuje od filma:

– Predstava će biti malo drugačija od filma, jer je i finalna verzija filma drugačije od onog što sam napisao. Volim da s glumcima menjam tekst i prilagodim ga, tako da će i ovo biti drugačija podela. Već pravimo određene razlike, jer nisam neko ko čvrsto ili na silu brani svoj tekst i vrlo sam sklon tome da promenim, prilagodim ili čak izbacim delove. Bitno mi je da smisao ostane isti. Jako se trudim, i ansambl mi veoma pomaže, da čvorne stvari ostanu iste. Sve ostalo će biti prilagođeno ovom ansamblu, uključujući i kostime i scenu. Nadamo se da će efekat ostati isti i da će publika reagovati onako kako je reagovala na film – kaže reditelj Momčilović.

Ovo je prva saradnja reditelja MIroslava Momčilovića sa kikindskim pozorištem. Pre početka rada na predstavi, gledao je nekoliko puta ansambl pozorišta i unapred osmislio podelu za "Smrt čoveka na Balkanu", ali još uvek ne želi da je otkriva. Iz pozorišta međutim poručuju da će u novom komadu igrati skoro svi članovi ansambla.

– Podelu sam pravio i pre nego što sam iz Beograda došao ovde da radim. Ansambl je veoma dobar i privlačno mi je to što možemo da imamo više proba nego što bi to bilo moguće u bilo kom pozorištu u Beogradu. Ovde su svi glumci na raspolaganju, pa imamo probe i dva puta dnevno po tri sata, što je u beogradskim pozorištima skoro nemoguće, jer glumci rade na više scena, odsutni su zbog raznih snimanja. Rad ovde deluje mi kao raj, jer je ovo primicanje suštini pozorišta, a to smo malo zaboravili. Ovde svi dolaze na vreme, imaju vremena za ono što rade, pa mi ovo deluje kao umetnički sanatorijum – kaže reditelj.

"Smrt čoveka na Balkanu" je priča o usamljenom kompozitoru koji se ubio pred web kamerom svog računara. Privučeni pucnjem u stan dolaze njegove komšije i tu čekaju da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, ali oni toga u početku nisu svesni. Dok čekaju vreme prekraćuju tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na njega, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi ton  kada shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Tada se polako otkriva ličnost pokojnika, kao i šira, satirična slika našeg društva.

U predstavi, kao ni na filmu, nema muzike, a scenografiju i kostime odrediće Irena Marjanov.

Izvor/foto: pozoristekikinda.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste