Premijera predstave „Lala” u Narodnom pozorištu Kikinda


U Narodnom pozorištu Kikinda u subotu, 17. septembra, biće premijerno izvedena predstava „Lala”, u režiji Li Delong. Predstava je nastala po tekstu Stefana Ostojića, koji izvodi ovu monodramu, i Li Delong.

Monodrama o ljubavi prema rodnom kraju inspirisana je tradicijom i istorijom naroda Kikinde. Kroz tradicionalnu muziku, arhaične instrumente, cirkuske veštine, folklorni ples, neverbalni teatar, lutkarsku animaciju i klaunovsku animaciju publike, Lala, glavni lik, publici predstavlja legendu o postanku Kikinde i njene kulturne baštine kao i nastanak prvog „lale”.

Ljubavne priče stare su koliko i vreme, posebno one o zaljubljenim zvezdama. Lancelot i Ginevra iz okruglog stola kralja Artura, Hitklif i Ketrin iz Bronteinih „Orkanskih visova”, Getsbi i Dejzi iz Ficdžeraldovog „Velikog Getsbija”, Vronski i Ana u Tolstojevoj „Ani Karenjinoj”...i Lala i Sosa. Iako možda ne mislite o Lali i Sosi kao o ljubavnicima, oni su sigurno imali svoj prvi poljubac, baš kao Romeo i Julija.

Rediteljka predstave istakla je povodom premijere: „Odlučili smo da zamislimo romansu Lale i Sose, pre braka, pre nego što je Sosa postala džandrljiva domaćica, pre nego što je Lala postao bećar. Na stranu sve šale o starom paru, oni zaslužuju da slavimo njihovu privrženost jedno drugom. Sigurno su se jednog dana zaljubili! Kao i svi zaljubljeno mladići, sanjali su jedno o drugom, udvarali se, imali tajne sastanke... Međutim, naša ljubavna priča ima nekoliko preokreta i za razliku od drugih zaljubljenih zvezda, srećan kraj.”

U ulozi klovna crvenog nosa, koji će oživeti na sceni mnogo likova, našao se Stefan Ostojić. On je ujedno glavni producent i inicijator projekta. Predstava je namenjena gledaocima svih uzrasta, jer je pored klovnovskih motiva, čine primese lutkarstva, a uključuje i tipičnu vojvođansku muziku.

„Lala” je predstava koja je osmišljena da Lalu i Sosu unese u naša srca i oživi našu ljubav prema Kikindi”, zaključuje rediteljka.

Narednih dana Stefan će igrati predstavu u okolnim kikindskim selima, koja će obilaziti biciklom. U oktobru je planirana novosadska premijera gostovanjem u Pozorištu „Promena”, kao i gostovanje u Santa Mariji na Azorskim ostrvima, u Portugalu

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste