"Nastojnik" najdugovečnija predstava kikindskog pozorišta


"Nastojnik", komad urađen po tekstu Harolda Pintera, najdugovečnija je predstava kikindskog Narodnog pozorišta. Ušla je u tridesetu sezonu, ali kuriozitet je u tome što je od premijerne predstave do zadnjeg 142. izvođenja igraju isti glumci - Branislav Knežević, Slavoljub Matić i Dragan Ostojić, koji je istovremeno reditelj ovog komada.

nastojnik

 

Pinterovu priču o dva brata gubitnika i čoveka koji je slučajno ušetao u njihov život tri doajena kikindskog glumišta tokom tri decenije izvođenja preveli su u toplu balkansku satiru, koju od početka igraju s istim žarom i dopadljivošću.

Branislav Knežević kaže da im se više puta desilo da im se ova predstava ne igra, ali čim obuku kostime i "uđu" u likove, loša volja nestaje, a taj sat i po predstave deluje im terapijski.

"Nadam se da će ova predstava trajati onoliko koliko mi budemo trajali", dodaje Knežević.

Slavoljub Matić priželjkuje da se mnogim njegovim kolegama, pogotovo mlađim glumcima i glumicama, desi slično  iskustvo da toliko decenija budu u jednom projektu sa istom ekipom.

"To je nešto što će čoveka pratiti kroz čitavu karijeru i čitav život", smatra Matić.

"Nastojnika" i Pinterova tri musketara od prve do zadnje predstave pratio je nepopravljivi zaljubljenik u "daske koje život znače" i pozorišni hroničar osamdesetčetvorogodišnji Sava Savin Moca.

Procenjuje da se, gledajući zadnju predstavu, promenio samo on, dok su glumci ostali isti.

"Jedino gledajući fotografije premijerne predstave i ove zadnje vidi se razlika u njima", zaključuje Savin.

Glumačka postava se nije menjala trideset godina, a kada je reč o socijalnim i društvenim okolnostima, po mišljenju pozorišnog kritičara, ni prilike u kojima žive likovi u "Nastojniku" u poslednjih tri decenije nisu se promenile.

Izvor: rts.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste