O S(a)vesti – priča o savesti, svesti i vesti

Nedeljka Borojević
07. Nov 2019. UPAD

Pete večeri „UPAD“ pozorišnog festivala publika je imala priliku da pogleda esej u pokretu “O S(A)VESTI” u izvođenju Sanje Krsmanović Tasić, a koji govori o životu i smrti novinarke Dade Vujasinović.

Kao i svaki esej, i ovaj pozornišni, sadrži fusnote koje se prikazuju na samom početku. Od ukupno 14 fusnota kao što su: utisak, blok, kišna glista, SFRJ, istraga, položaj tela, rad/tna biografija, čips i pivo, godine, etika itd., publika ima mogućnost da bira koja će se prva otvoriti i kojim će redosledom priča biti ispričana. Svaka fusnota je zasebna celina i priča o određenom periodu ili segmentu Dadinog života. Sastavljene od fragmenata sećanja, podataka i umetničkih intervencija, koji, kao delovi slagalice, zaokružuju priču o životu i liku Dade Vujasinović, o vremenu njenog odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života. Nakon 13 pojašnjenih fusnota, poslednja 14. ostaje zatvorena i nerazjašnjena, baš kao i okolnosti pod kojima je Dada Vujasinović izgubila život 8. aprila 1994. godine.

 Predstava „O S(A)VESTI” može se tumačiti na nekoliko nivoa, i to u skladu sa ličnim doživljajem gledaoca. Na prvom nivou ona priča o našoj (ljudskoj) SAVESTI, o nepostojanju empatije i tome kako je ljudima vrlo malo potrebno da postanu zveri i učine najstrašnija zlodela zarad ličnog interesa. Drugi nivo odnosi se na (ne)postojanje SVESTI pojedinaca, ali i kompletnog društva o mogućim posledicama određenih poteza. I, na kraju, treći nivo govori o VESTI, odnosno ukazuje na važnost slobode medija i borbe protiv bilo kog oblika cenzure. Priča o Dadi Vujasinović je priča o neustrašivom(j) borcu (borkinji) za istinu i pravdu koji su bili spremni da svoje ideale i vrednosti brane sopstvenim životom.

Dada Vujasinović bila je novinarka lista “Duga”, koja je prvih godina ratova devedestih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje i okolnostima u kojima su različiti ljudi kriminalnog dosijea imenovani za poslanike u Skupštini. Život je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima u tridesetoj godini života, a ovaj slučaj je i dalje, 25 godina posle, u predistražnom postupku. Kada se imaju u vidu ovakve činjenice i stanje društva u kome danas živimo, a koje nije mnogo odmaklo od tih 90ih, u kojem velika većina građana nije ni čula za novinare poput Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije, ne može a da se ne postavi pitanje da li je i za šta danas vredno dati život?

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste