Otvaranje „Nedelje promene”


U subotu, 16. februara 2020. otvoren je 5. po redu festival „Nedelja promene” na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Otvaranje je ove godine pripalo studentima glume sa prve godine, koji su u klasi Borisa Isakovića. „Nedelja promene” je festival koji samostalno organizuju studenti.

Predstava koja je otvorila festival dolazi iz Banjaluke - „Dnevnik nepoznate generacije”, u izvedbi članova DIS pozorišta mladih. Autor predstave je mladi Milan Bogdanović.

otvaranje-nedelje-promene1

Ovo je predstava o tinejdžerskom dobu, o situacijama koje su zadesile mnoge od nas, ili koje su se dešavale nekom oko nas dok smo bili u srednjoj školi.

Mirko je u 42. godini i tek se preselio od roditelja. Oni stalno šalju stvari koje će mu možda trebati. Među takvim stvarima on nalazi četiri stara dnevnika. U tim dnevnicima prikazane su priče četiri učenika iz jednog odeljenja, koje su se kroz srednju školu. Na prvi pogled ti učenici deluju nespojivo, ali svako od njih ima nešto što drugima fali. Družeći se oni se dopunjuju - materijalno ili intelektualno. Na sceni je prikazan put od prvog dana srednje škole, pa sve do mature. Za neke je prikazana zbunjenost prvog dana, ili čak ogromna samouverenost, a kasnije poteškoće sa ocenama, integracija u društvo, izlasci, odlasci na more, nova saznanja, prve ljubavi, problemi... Za svakog su ovi važni trenuci drugačiji, u zavisnosti od porodice, materijalne situacije i svakako sopstvene ličnosti. Kao što često biva u životu, problemi koji nas individualno zahvate mogu uticati na naše odnose s ljudima, a sve je to teže zadržati kada nestanu okolnosti koje grupu drže na okupu - kao što je u ovom slučaju škola. 

otvaranje-nedelje-promene2

Ovo je i priča o zaboravu. Kroz proces rada napisana je i pesma za ovu predstavu - „Zaborav”, koju smo imali prilike da čujemo na kraju i za koju su kasnije objavili i spot: https://www.youtube.com/watch?v=gp-oiTlstIY

Za pričanje ove priče koristili su jednostavnu scenografiju od četiri bele kutije, koje predstavljaju različite simbole kroz predstavu. Takođe su korišćene projekcije u cilju dočaravanja vremenskih prilika ili prostornih odrednica. 

Akademija umetnosti ovaj put dala je priliku i amaterskom pozorištu.

Foto: Irena Antin (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste