Zatvoren četvrti Festival studentskog pozorišta


Treće i ujedno poslednje večeri četvrog Festivala studentskog pozorišta odigrane su predstave „Cveće za Algernona“ Akademije umetnosti u Banjskoj Bistrici i „Bludni sin“ Univerziteta za pozorišnu i filmsku umetnost iz Budimpešte.

„Cveće za Algernona“ je monodrama, zasnovana na kratkoj priči Daniela Kejsa. Publika se susreće sa Čarlijem Gordonom, momkom čiji je IQ 68, a koji željno iščekuje operaciju koja će mu povisiti IQ, ili prostije rečeno – koja će ga učiniti pametnim. Iako o samoj priči, pa samim tim i o predstavi, možemo govoriti kao o fantastičnoj (upravo zbog ideje o takvoj operaciji), pored tog elementa fantastike i nema, tačnije akcenat nije na tome. Naime, u sredštu priče je Čarlijev razvoj, ali ne samo na planu inteligencije i razmišljanja, već i na planu osećanja i upoznavanja sa svetom kog pre operacije nije mogao da spozna i upozna na isti način. Publika ima priliku da isprati razvoj Čarlija kroz njegov tok misli, koji je, s obzirom da je u pitanju monodrama, u centru radnje. Pored toga lik se razvija i kroz glumu. Naime, Samuel Gafrik, koji tumači lik Čarlija, mnogo doprinosi viđenju procesa promene lika svojom glumom – kako se lik menja, tako i facijalne ekspresije, kao i govor i držanje tela prelaze u sasvim novu dimenziju. Pored glume, koja verno oslikava taj proces, tu je i iskvaren prevod na engleski, da bi omogućio publici da razume šta se govori, ali i da bi dodatno dočarao lik i njegov način govora i pisanja. Sama scenografija je urađena kao jedna soba i napravljena je od kartona. Pored toga tu su i listovi papira koji s vremena na vreme predstavljaju i miša, cveće i druge stvari. Kako je sve bilo u krem i beloj boji, sam pogled na scenu nije pružao osećaj nezadovoljstva već, sasvim suprotno, nosio je sa sobom određenu dozu smirenosti, koja je razbijena pričom o jednom momku, pre svega čoveku i o njegovim nedaćama koje su prisutne - bio on pametan ili ne.

Druga po redu I poslednja predstava uoči festivala bila je „Bludni sin”, čiju režiju potpisuje Daniel Mata Sandor. „Bludni sin” je početak autobiografske priče Čarlsa Bukovskog, opisane kroz život Henrija Kinaskog. Henri je kao dete bio povučen, a od često kinjenog deteta prerasta u buntovnog mladića. Tokom odrastanja borio se sa sobom i sa svojim ocem, sa činjenicom da želi da bude pisac, ali se ne smatra dovoljno dobrim, niti drugi vide ambicije u njemu. Dosta problema izazivaju mu i bubuljice koje ima po celom telu; doktor mu govori da tako nešto nije video godinama, možda i nikada.

Glumci nam na neobičan način prikazuju život ovog mladića, igrajući ga svi oni, koristeći scenska sredstva i iste predmete kako bi iskazali različite simbole. Tako se, na primer, pomorandža koristi u toku cele predstave za prikazivanje najrazličitijih metafora. Kroz predstavu se proseže i muzika, u skladu sa Henrijevim osećanjima. Imamo priliku da vidimo razne situacije u toku njegove adolescencije: porodične scene, nasilje, poniženje, izražavanje negove seksualnosti, konstantan osećaj frustracije.

Njegovo buntovništvo nije prikazano kroz agresiju, već kroz pojam besmisla i nezainteresovanosti.

On se pita šta će biti sa njim, jer mu se čini da neće moći da zadrži, a možda ni dobije najobičniji posao. Upoređuje se sa drugima i unesrećuje ga tuđi uspeh (konkretno u pisanju). Lako i brzo odustaje, uživa u vremenu provedenom ležeći i ne radeći ništa. Ono što mu pruža smisao jesu knjige i on se samo nada da će moći da nađe bilo kakav posao, taman dovoljan da se preseli od roditelja i živi blizu biblioteke. Tako više ne bi morao da čita noću pod ćebetom sa svojom neladogom. To nisu veliki snovi. Ali nisu li na kraju životi svih nas na neki način besmisleni?

Ova priča obiluje surovom iskrenošću, bez bilo kakve potrebe za ulepšavanjem stvarnosti ili romantizovanjem samoće i tuge, čemu često imamo priliku da prisustvujemo. Sve nam je prikazano onako kako jeste: nelagode prati i osećaj olakšanja jer je baš to ono što nam nekada treba - život bez pretvaranja da nam je bolje no što jeste.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste