„Ožalošćena porodica” premijerno na mađarskom jeziku


Narodno pozorište Subotica, i to Drama na mađarskom jeziku, najavila je premijeru predstave „Ožalošćena porodica” prema motivima teksta Branislava Nušića, u režiji Andreja Boke, za 29. oktobar 2020, u 20 časova na sceni Jadran.

Komedija u tri čina, „Ožalošćena porodica” (1934) predstavlja izvanredno zanimljivu dramu o okupljenoj rodbini koja želi da se dokopa bogatstva preminulog rođaka i time ulazi u neizvesnost mogućeg nasledstva. Kroz neuravnotežene likove, lažnu i patetičnu neutešnost i opor cinizam - na čelu sa sjajno ostvarenim likom Agatona, koji je među njima najdinamičniji lik - Nušić nam dočarava beskrupulozan svet oko nas, koji nije ni malo lako opisati. Relativno mirno, rezignirano, s gorkim i osvetničkim, čak sarkastičnim rečima upućenim pokojniku, svaki od njih otkriva svoje pravo lice, moralno bedno. Iako je nastala pre gotovo 90 godina, igrala se na mnogobrojnim pozornicama širom Srbije i bivših zemalja Jugoslavije i izvodila se i kao TV drama blizu 30 godina, ova drama je i dan-danas aktuelna i veoma prisutna u našim životima, prvenstveno zbog svojih pohlepničkih manira.

Reditelj Andrej Boka je na konferenciji za medije rekao da je bilo interesantno da se uhvati u koštac sa pričom koja je vanvremenska i koja samim tim dopušta savremena učitavanja. Za njega je, kako ističe, najveći izazov bio da pronađe pravu meru između nušićevskog sveta i ličnog senzibiliteta i veruje da su svi zajedno u tome uspeli. „Ožalošćena porodica” predstavlja drugu premijeru Narodnog pozorišta iz Subotice nakon šestomesečne pauze i izvešće se na Dan vojvođanskog mađarskog glumišta, koji će, zbog situacije sa epidemijom, biti nešto skromnije obeležen, navodi direktorka Drame na mađarskom jeziku, Petronela Kermeci.

Dramaturgiju potpisuje Tamara Olah, kostimografiju Erika Janovič, dok u predstavi igraju: Ervin Palfi, Hermina G. Erdelji, Čaba Ralbovski, Monika Pešic, Akoš Njari, Čila Pamer i Atila Barat.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste