Pozorište lutaka "Pinokio" predstavalja Srbiju na 57. dečjem festivalu u Šibeniku


Pozorište lutaka „Pinokio”, sa predstavom „Rečna sirena” predstavlja našu zemlju na 57. dečjem festivalu u Šibeniku koji počinje danas.

To je prva dečja predstava iz Srbije posle 27 godina koja je uvrštena u zvaničnu selekciju te manifestacije, pre 1990. godine poznate kao Jugoslovenski festival deteta. Dve sedmice, od 17. juna do 1. jula, Šibenik je domaćin niza kulturnih manifestacija namenjenih deci. Pre svega, to će biti pozorišne predstave na otvorenom i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, kao i muzičke, likovne i filmske manifestacije. Osim umetnika iz Hrvatske, gostovaće i kulturni poslenici iz tridesetak zemalja sveta.

Festival počinje na letnjoj sceni, predstavom „Buratino” dramaturškinje Marijane Nole, prema romanu Nikolaja Tolstoja, koji je opet verzija „Pinokija” Karla Kolodija. Ta samoživa i zločesta lutka naučila je životnu lekciju i postaje dobar i pošten dečak, što nam je poznato iz priče o Pinokiju. Ali novo je to što Buratino na kraju dolazi do zlatnog ključića koji otvara čarobni grad u kojem je sve posvećeno deci i pozorištu. Iz rečenog je lako prepoznati o kojem je to čarobnom gradu reč. Ova predstava prvi put je ovde igrana 2010, a sada je mnogo bogatija i u formi je mjuzikla. Zato nije ni čudo što otvara Festival, i što se reprizira sutra (nedelja).

Predstava Pozorišta lutaka „Pinokio” „Rečna sirena” delo je bugarskog autora Todora Valova, koji je i reditelj. Priča je zasnovana na poznatoj nemačkoj legendi o lepotici Lorelaj koja je pojavom i zanosnom pesmom uzrokovala mnoge brodolome u tesnacu na Rajni. Prošle godine, na Susretima profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije, dobila je tri nagrade: Todor Valov za režiju, a Nela Nikolić i Ljiljana Živić za uloge Lore i Grofice. Igraju još Jovan i Goran Popović, kao i Zoran i Ivana Todorović.

Pozorište lutaka „Pinokio” ovom predstavom u nedelju, 25. juna, u Šibenku, zatvara sezonu, a novu započinje poslednjeg dana avgusta ove godine predstavom „Maks Metalik” na Međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta u Helsinkiju.

Izvor: PolitikaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste