Premijera „Bele grive“ u Pozorištu lutaka Pinokio


Premijera predstave „Bela griva“ biće odigrana u sredu 14. oktobra od 20 časova u Pozorištu lutaka „Pinokio“. Pretpremijera je zakazana za 13. oktobar od 20 časova, dok će prva repriza biti izvedena 17. oktobra od 12:00 časova.  

Predstava „Bela griva“ je rađena po motivima knjige Renea Gijoa, a po dramatizaciji Ljubinke Stojanović, u režiji Predraga Stojmenovića. Idejno rešenje kostima, scenografije i lutaka je uradio Boris Čakširan, muziku Teodora Sparavalo, a scenski pokret Mirko Кnežević. Igraju: Predrag Grujić, Goran Popović, Željka Mandić, Zorana Milošaković-Tasić, Ivana Todorović, Borko Sarić, Zoran Todorović, Jovan Popović, Dragiša Кosara, Anita Stojadinović, Lako Nikolić, dok su za animaciju konja zaduženi: Filip Vukićević, Miloš Damnjanović, Zoran Vujačić, Stefan Blagojević i Vladimir Maksimović.

Reč reditelja:

Bela Griva je divlji konj, usamljenik kojem je za galopiranje potrebno beskrajno prostranstvo. Ponosni vitez sa sopstvenom voljom i zakonima, postaje plen za ljude, koji ne poštuju njegovu slobodu već žele da njim vladaju. Folko, dečak koji odrasta u sličnim uslovima kao konj, jedini u njemu vidi prijatelja. Ljubav između malog ribara i razuzdanog konja prerasta u njihovu zajedničku borbu za slobodom, koju na kraju plaćaju životom. Ljudi koji žele da zarobe i ovladaju životinjom, da se nametnu kao vladari sveta, narušavaju prirodu i nisu dostojni da sa drugim bićima dele ovu planetu. 

Predrag Stojmenović

Foto: Predrag MitićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste