Premijera nove predstave Centra za devojke u Nišu

Milana Vojnović
04. jul 2019.

Predstava "Ooo Кamenjene” premijerno će biti izvedena 5. jula 2019. godine, u 19 časova, а  u okviru festivala ArtFemine u organizaciji Centra za devojke. Predstava počinje ispred spomenika Jeleni Dimitrijević u Tvrđavi.

Predstava “Ooo Кamenjene“ jeste još jedan u nizu autorskih projekta koje glumica Dragana Jovanović ostvaruje u saradnji sa Centrom za devojke. Cilj ove ambijantalne predstave je da se javnost podseti na značajne žene u Gradu Nišu, koje su za svoj rad i doprinos društvu i zajednci dobile spomen obeležja. Reč je o književnici Jeleni Dimitrijević, čiji se spomenk nalazi u Tvrđavi, zatim Đuke Dinić čija se bista nalazi u parku ispred zgrade Univerziteta i Nadeždi Petrović čiji spomenik postoji na Кeju. 

Predstava “Ooo Кamenjene”  služi da podseti na značaj, lik i delo, ovih triju žena, ali i da istakne položaj žena koje su zapostavljene i u praksi počasti i sećanja, jer na teritoriji Grada Niša, postoji oko 300 spomenika i spomen obeležja, a manje od jedne trećine su ženski spomenici. 

Autorka se odlučila za ambijentalno izvođenje predstave kako bi se skrenula pažnja i običnom građaninu -prolazniku, a koji bi postao gledalac, kao i ljudima koji bi namenski došli na ovu vrstu predstave i čuli nešto više o heroinama pored kojih svakodnevno prolaze, a o kojima znaju tako malo.

“Nas tri to je kvadrat. Ovo je predstava o okamenjenim ženama, ženama koje jesu spomenik, ali živi spomenik. One koje svojim delom ohrabruju i opominju da je žena dužna da stvara, da ispolji svoje biće, da ne odustane od svojih strasti i da voli. Činjenice o njima su manje više poznate i dostupne, ali mene kao autora i izvođača zanima šta je između tih činjenica, šta je njihova intima,  koja je njihova tajna. One jesu spomenici ali su žive, a šta je sa ženom 21. veka i njenom okamenjenom dušom. Dušom koju je stegao konfor, botoks, želja za uspehom i indetifikacijom sa muškarcem?”, ističe glumica Dragana Jovanović.

Tekst, koncept, režiju i izvođenje potpisuje Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste