Premijera predstave „Pod mlečnom šumom“ u pozorištu Le Studio


Predstava koja slavi radost života, grešku, ljudsku nesavršenost.

U petak (11.5.) subotu (12.5.)  i nedelju (13.5.)  od 20h na repertoaru pozorišta Le Studio imaćete priliku da premijerno pogledate predstavu „Pod mlečnom šumom“, po tekstu Dilana Tomasa.

pod-mlecnom-sumomNa pitanje o tome kako su došli na ideju da se pozabave baš ovom predstavom, Sanja Maljković kaže  da je to pre svega zbog teksta koji im je bio izazovan:  “Pre svega jer je vrlo poetičan i zabavan, a takođe i vrlo izazovan za postavku. Govori o životnosti, na koju zaboravljamo u našoj svakodnevnici, što nas čini sivima, neprisutnima. Želeli smo da slavimo radost života, grešku, posebnost, igru. “

Tekst je pisan za radio dramu, te ga je trebalo adaptirati za potrebe pozorišta. U vezi sa tim, Sanja navodi da je taj rad bio istovremeno i zahtevan i zabavan : " Radio drama ima oko 80 likova, naša adaptacija oko 40, mnogo lokacija i promena. Bilo je izazov oživeti životnost koju nosi, ispoštovati tekst i održati radost u kreiranju. Jer ovaj tekst je radostan. On slavi život. Nije ga bilo moguće postaviti bez igre."

Pun naziv predstave je Pod mlečnom šumom : Predstava koja slavi radost života, grešku, ljudsku nesavršenost ; evocira životne teme bliske publici. Kada su očekivanja u vezi sa prijemom koji očekuju kod publike, Sanja Maljković kaže sledeće : « Očekujemo da ćemo publiku uvući u magičan svet Pod mlečnom šumom. Granica između publike i predstave ovde nije jasno podvučena. Publika se zaista nalazi u ovom malom gradiću u Velsu. Gledalac je posmatrač koji viri kroz prozore ovih posebnih stanovnika, saznaje njihove tajne, upoznaje ih, koji svedoči događajima koji se dešavaju na ulici, kafani itd. “

Predstava je vrlo poetična i živahna. Očekujemo da će se kod publike probuditi radost, poput one koju osećamo kad gledamo karneval ili ulično pozorište, što su pozorišne tradicije koje su nam bile inspiracija u kreiranju.

Predstavu je režirao Žan-Batist Demarinji, a igraju Vladimir Tešović, Marko Petrović, Dušica Vesić, Mirko Jokić, Goran Rac, Anđela Stanojević, Bojana Simić, Aleksandra Obradović, Biljana Mutavdžić, Romana Caran, Petar Đuraković, Relja Pantić i Aleksandra Radovanović. Scenografiju i kostim potpisuju Sanja Maljković i Ljubica Stojanović

pod-mlecnom-sumom-vest2Drama „Pod mlečnom šumom” govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Eli Dženkins blagonaklono naziva: „ljudskom nevinošću“.

Dilan Tomas je „Pod mlečnom šumom” zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja, što predstavlja veliki izazov za postavljanje u pozorištu, pogotovo ukoliko se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame, bili su inspiracija za Le Studio da se prevaziđu sopstvene granice i prikaže još više kreativnosti.

U postavci Le Studija svaki glumac tumači po više likova; vizuelno snažni, magični scenski prizori se brzo smenjuju, prepliću, praćeni opisom naratora i muzikom, uvlačeći nas u život stanovnika ovog ludog grada koji karakteriše čarobna životnost. Ova predstava slavi radost života, grešku, ljudsku nesavršenost. Smesta će vas uvući i učiniti da se potpuno odvojite od svakodnevnice, kojoj ova sloboda upravo nedostaje.

Predstava je inspirisana grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu. Reditelj Žan-Batist kaže da upravo to stvara  jedinstveni estetski događaj: „Kada me pitaju šta je prednost rada u nezavisnom pozorištu, često odgovaram: sloboda. Odnosno, sloboda duha, stvaralačka sloboda, sloboda smelosti! Baš tu slobodu smo nastojali da prikažemo postavkom predstave „Pod mlečnom šumom”.”

Autor: Milana Vojnović
Foto: Sanja KarićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste