Selekcija festivala OPS 2017.


Tematika predstava koje su aplicirale na ,,OPS” 2017. bila je raznovrsna, ali se primećuje da je akcenat stavljen na politički angažovane tekstove, ili su komadima, koji nominativno nisu takvog karaktera, dodavani elementi politike, uglavnom provučeni kroz ironiju, satiru i imitaciju.

Pored toga, reditelji predstava bavili su se još i problemima mladih, procesom nastajanja umetnosti i preprekama koje umetnik treba da prevaziđe. Ono što je izuzetno i pohvalno jeste da su glumci i reditelji obrađivali svevremene i kvalitetne komade naših pisaca kao što su Stevan Sremac, Branislav Nušić, Dušan Kovačević itd. Primećuje se okretanje ka nekom modernijem pozorištu, probijanje četvrtog zida, negiranje uloga kao takvih i posebno posvećivanje pažnje poruci koju glumci treba da prenesu publici. Veliku ulogu u predstavama igra muzička podloga, koja je komentator zbivanja, ili se koristi kao početak i završetak, uvod i zaključak zaokružene celine. Uzrasna struktura glumaca u prijavljenim predstavama je raznolika, a prednost je data mladima. Mnogi od njih su se bavili i režijom, što je svakako vredno hvale.  

Predstave koje su selektovane posebno su se istakle uigranošću, razumevanjem komada i interesantim načinom interpretacije, kao i originalnim rediteljskim rešenjima.Ove godine za ,,OPS” se prijavilo 15 predstava iz različitih krajeva Srbije. Selekciju je vršio organizacioni tim ,,Obrenovačkih pozorišnih susreta” i odabrao 5 predstava koje će se takmičiti na ovogodišnjem festivalu:1. ,,Pidžama za šestoro”, Teatar A-grupa, Stari grad 2. ,,Ožalošćena porodica”, Omladinski studio Pozorišta ,,Dobrica Milutinović”, Sremska Mitrovica 3. ,,Životinjska farma”, Teatar Gimnazijalac, Lebane 4. ,,Kralj Ibi”, Dramski studio mladih Gradskog pozoršta Bečej, Bečej 5. ,,Zona Zamfirova”, Omladinsko pozorište,, Vožd” Mišar, Šabac Ove godine za rezervu odabrana je predstava ,,Sluge javnog interesa”, AmfiTeatar ,Palilula.

Obrenovacki pozorisni susreti odrzace se u periodu od 22. do 24. septembra.Pozivamo nase sugradjane ali i stanovnike okolnih gradova da se odazovu u sto vecem broju i podrze nase mlade glumce!

 

Autor: Teodora MarkovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste