V festival amaterskih pozorišta "Zlatna kulisa"

14. mar 2019. - 17. mar 2019.
Kragujevac

Studentski kulturni centar Kragujevac po peti put zaredom nosilac je pozorišnog festivala Zlatna kulisa. Kao i prethodne godine, odluku o predstavama koje će se naći u takmičarskoj selekciji  doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj. Ovogodišnje izdanje festivala otvoriće tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti glumci i članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a. Tematski fokus tribine  je na ulozi pozorišta u savremenom društvu, kao i na problemima sa kojima se susreću amaterska i profesionalna pozorišta.

Reč selektora:

Sunovrat ljudskosti

Srž pozorišta je u misteriji koja se zove sadašnji trenutak. Sadašnji trenutak je čudesan. Kao delić slomljenog holograma, njegova prozirnost je varljiva. Kada se ovaj atom vremena rascepi, u njegovoj bezmernoj neznatosti je ceo svet.

Piter Bruk, Otvorena vrata

Beograd, Klio, 2006.

"Kao selektor V festivala amaterskih pozorišta Zlatna kulisa trudio sam se da iz tematski i žanrovski raznolike produkcije amaterskih pozorišta Srbije i regiona, veoma neujednačenog kvaliteta, odaberem predstave koje su relevantne po svojim umetničkim dometima, scenskom izrazu i ambiciji da postave pitanja kako povezati našu ličnu priču sa spoljnim svetom i društvom u celini.

Zajednički imenitelj odabranih predstava bi mogla biti priča o sunovratu ljudskosti u vremenu u kome živimo. Njihovi autori hrabro komuniciraju sa savremenim trenutkom i kritički, bespoštedno izvrgavaju podsmehu bolesno društvo i paradokse savremenog sveta u kome je sve manje nade i optimizma.

Tragikomičnost vremena u kome živimo u velikoj meri odredila je i tematski krug predstava. U središtu pozornice je čovek i borba za njegovo oslobođenje. Čovek koji odbija da bude to što jeste i ne želi da se menja, dezorijentisani i razočarani mladi čovek neostvarenih ambicija, čovek u borbi za opstanak u vreme ekonomskih kriza, preobražaj i napredovanje nekažnjenog čoveka-zločinca u postnacističkom periodu, čovek u borbi protiv mržnje prema svemu drugačijem od dogmatske zacrtanosti, beskrupulozni i okrutni čovek u borbi za prevlast…"

Četvrtak, 14. mart

18:00 Tribina – Zakulisni razgovori
21:00 Creeps, Dramski studio Doma omladine, Kragujevac

Petak, 15. mart

18:00 Pred penzijom, Kamerna scena “Miroslav Antić” Senta
21:00 Mamin dašak u svemiru, Akademsko pozorište SKC Niš

Subota, 16. mart
18:00 Slučaj, Pozorište kulturnog centra Radoje Domanović, Rača
21:00 Tanki zidovi, Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu Branko Krsamnović, Beograd

Nedelja, 17. mart
18:00 Gospodar muva, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta, Bečej
21:00 Peščanik, Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Povezane vesti

vest thumb
18. mar 2019.

Predstavama "Gospodar muva" i "Peščanik" kao i dodelom nagrada zavšrena 5. Zlatna kulisa.
vest thumb
17. mar 2019.

Treći dan „Zlatne kulise“, festivala amaterskog pozorišta, obeležile su predstave „Slučaj“ Pozorište kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače i „Tanki zidovi“ Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“ iz Beograda.
vest thumb
16. mar 2019.

Drugog dana jubilarnog petog festivala „Zlatna kulisa“ u Kragujevcu, publici su se predstavile dve predstave, „Pred penzijom“ u izvođenju Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente i „Mamin dašak u svemiru“ u izvođenju Akademskog pozorišta Sudentskog kulturnog centra iz Niša.
vest thumb
15. mar 2019.

Tribinom "Zakulisni razgovori" i predstavom "Creeps" u Kragujevcu počeo V Festival amaterskih pozorišta Zlatna kulisa
Povezani intervjui

vest thumb
Jubilarni peti po redu festival akademskih pozorišta „Zlatna kulisa”, održaće se u Kragujevcu od 14. do 17. marta. Tema ovogodišnjeg festivala je, po rečima selektora Dragana Jakovljevića, priča o sunovratu ljudskosti u vremenu u kome živimo. Kako gledaju na teme oskrnavljenih vrednosti i šta očekuju od...