Nečista krv - bez početka i kraja


Predstavom „Nečista krv“ po tekstu Bore Stankovića u dramatizaciji Tijane Grumić, a u režiji Juga Đorđevića i izvođenju pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja zatvoreni su 39. Borini pozorišni dani.

Postavljanje romana kakav je „Nečista krv“ na pozorišnu scenu zasigurno nije nimalo lak zadatak. Posebno zato što su i ranije postojale razne dramatizacije, različite režije tih komada, treba izvući srž priče, odenuti je u ruho blisko publici i postaviti na scenu grandiozno, kako Sofkina priča i zaslužuje. Rediteljsko-dramaturški duo koji čine Jug Đorđević i Tijana Grumić vešto pronalazi tu nit kojom će spojiti sve bitne odlike ovog romana, očuvati jezik Bore Stankovića, ali i njegov naturalizam i na kraju realizam.

Sofkina priča se pripoveda hronološki, kroz jedan vrlo zanimljiv narativ, ne tako čest u srpskim pozorištima danas. Priču govore različiti naratori - ukupno njih sedam - od kojih je jedan i Sofka, koja ujedno i najvećim delom priča. Svaka od njih nosi deo prepoznatljive suštine ovog lika, ali je i vrlo evidentna izmena koja dolazi sa svakom promenom na sceni. Rediteljsko rešenje za promene je vrlo zanimljivo, jer se na početku predstave pojavljuje pramen kose, koji se zatim prenosi sa glumice na glumicu, i na taj način se naratori smenjuju u ulozi Sofke.

Suština ove predstave je da je sve u toj priči nečista krv. Ne zna se kada je počela, jer se na sceni nalaze i Sofkini preci, a u poslednjem Sofkinom monologu otkriva se njena uverenost da ta nečista krv nikada neće prestati da teče. Degradacija, odnosno osiromašenje Sofkine porodice kroz scenografiju je prikazano kao dekompozicija. Ansambl vranjskog pozorišta igra kao jedinka, a svako od njih je autentičan u karakterizaciji svojih likova.

Iako predstava traje skoro tri puna sata, sve ono što se dešava na sceni uvlači publiku u predstavu, drži pažnju i budi zainteresovanost da se ona isprati do kraja, iako svi već znamo epilog priče o Sofki.

U predstavi igraju Anđela Vlajković, Anica Petrović, Jelena Filipović, Kristina Janjić Stojanović, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Radmila Đorđević, Tamara Stošić, Nenad Nedeljković, Bojan Jovanović, Dragan Živković, Marko Petričević, Ninoslav Trajković, Aleksandar Mihajlović, Marko Nikolić i Dušan Tomić.

Publika je nakon svake večeri za vreme trajanja festivala ocenjivala predstavu koju je gledala. Najveću ocenu dobila je predstava „Na Drini ćuprija“ 4,84, što ovu predstavu čini pobednicom 39. Borinih pozorišnih dana.

Foto: VranjeNewsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste