Seka Sablić laureat nagrade "Milivoje Živanović"


U nedelju 7. aprila, je u Velikoj sali Centra za kulturu grada Požarevca zvanično završen XXIV festival Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“.

Podsetimo se, selektor ovogodišnjeg festivala, teatrolog Milivoje Mlađenović, pri predstavljanju selekcije rekao je da je glavni princip na kojem počiva izbor predstava za XXIV festival Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ reprezentativnost eruptivnih glumačkih ostvarenja srpskog glumišta, ali i na predstavama koje potvrđuju modernost rediteljske poetike u tretiranju tema i problema koji se tiču naše stvarnosti. Tendencija ovog izbora je bila da bude usklađen sa slavom zvezdane glume Milivoja Živanovića, da sa požarevčke scene dopre današnji dašak sugestivne glume koja podseća na snažno proosećajnu glumu jednog od naših najslavnijih glumaca.

Stručni žiri ovogodišnjih Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, koji su činili Tanja Bošković, glumica, Tatjana Nježić, publicista i dr Miroslav Radonjić, teatrolog, doneo je odluku da titulu laureata ponese Jelisaveta Seka Sablić za lik Bogdanke u predstavi „Vrat od stakla“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Kao nagrada, njoj je pripala statueta Milivoja Živanovića, rad Jovana Soldatovića, i novčani iznos od 150.000 dinara.

„Vrlo sofisticirano, slojevito, a tako temeljno i vulkanski, kreirala je Seka Bogdanku, Bogdu – duhovitu, resku i naoko neustrašivu. Jer i ona je, kada i gde je morala, potkazala, izdala… I svoje grehove kao vruć krompir prenela i prenosi sopstvenoj deci. Ne, nije zla. Samo je htela da živi, a „vreme je bilo takvo.“ U svakom gestu ove vanredne glumačke kreacije Seke Sablić, između ostalog, snažno pulsira raspetost čoveka na istorijskoj vetrometini – i nekad i sad, a, strah me reći, i sutra. Istorijskoj vetrometini koja, iako je i sam stvara, čovek povija glavu, lomi kičmu, siše krv dok ga ipak neko drži i nosi – žudnja za životom. Ne proscenijumu u teatru ili u svakodnevnici.“ naveo je između ostalog žiri u svom obrazloženju.

Nakon saopštene odlukr žirija da je pobednica XXIV Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ Jelisaveta Seka Sablić, ona se zahvalila publici i žiriju rečima:

„Raduje me ova nagrada zato što je neko razumeo nešto u šta i sama verujem, i to da sam sa posebnim emocijama prihvatila i kreirala lik Bogdanke u koji sam unela svoje iskustvo i mnogo toga ličnog. Naravno, svega ovoga ne bi bilo da Biljana Srbljanović nije napisala sjajan tekst koji toliko liči na naše živote, da Jagoš Marković svom svojom strašću nije realizovao ovu predstavu  i da u njoj nisu najbolji od najboljih glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Najviše hvala publici, jer je njihov aplauz za nas najveća nagrada.“

Nakon dodele nagrada, publici se u čast nagrađenih odigrala predstava Ateljea 212 „Noćna straža“ u režiji Borisa Liješevića.

Foto: JDP, Centar za kulturu PožarevacPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste