49. Dani komedije

20. Mar 2023 – 27. Mar 2023.
Jagodina

Festival „Dani komedije” će nakon pauze od tri godine, zbog pandemijske situacije, biti ponovo organizovan u terminu od 20. do 27. marta. 

Ovaj festival je prvi žanrovski festival u Jugoslaviji, osnovan 1971. godine, a jedini čist žanrovski festival komedije u Srbiji. Po rečima vršioca dužnosti direktora KC „Svetozar Marković” u Jagodini, Zorice Stojinović, festival se za svih 49 godina izdanja nije promenio: „Promenile su se neke druge stvari, promenili su se ljudi koji su radili na festivalu, promenile su se vrste komedije koje se prikazuju, ali je on i dalje ostao festival koji neguje komediju i koji je posvećen isključivo njoj”.

Direktorka je naglasila da se radilo na poboljšanju dosadašnjih tehničkih uslova, te će prostor u kome se predstave budu izvodile biti značajno bolji nego što je to bilo prethodnih godina, te da uživaoci pozorišta mogu vrlo brzo očekivati i to da će zgrada pozorišta u ovom gradu otvoriti svoja vrata publici. 

Na festivalu se može očekivati sedam takmičarskih predstava i jedna koja je u čast nagrađenih. Selekciju predstava je vršio prvi umetnički direktor festivala, Nebojša Bradić, koji ističe da se pri odabiru vodio mišlju da „kvalitetna komedija i zabava nisu jedno isto”. Bradić navodi da je “zbog nesrećnih sticaja okolnosti festival imao pauzu, ali je u međuvremenu urađeno mnogo toga na poboljšavanju njegovog kvaliteta: osnovan je umetnički savet, vraćen mu je regionalni karakter, kao i to da je dobio brojne prateće aktivnosti, kao što su koncerti, promocije knjiga i tako dalje”.

Umetnički savet se ove godine prvi put javlja na ovom festivalu kao kritički aparat i okuplja stručnjake iz sveta pozorišta. Sačinjavaće ga glumaci Dragan Petrović Pele i Saša Torlaković kao predstavnik zavičajnog pozorišta, pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević, kao i Zorica Stojinović. Okrugli sto će biti posvećen savremenoj komediji i svaka predstava će poneti nagradu iz oblasti u kojoj bude bila najbolja. U stručnom žiriju ove godine će biti Dragan Petrović Pele, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović i kritičar lista „Politike” Borka Golubović - Trebješanin. Moderator festivala će biti Aleksandra Sanja Klovacki Velikić. Među nagradama koje će biti dodeljene naći će se i posthumno dodeljena Nagrada za životno delo Milanu Lanetu Gutoviću.

Stojinović je najavila da se za 50. festival planira veća regionalizacija festivala, koja je i u ovogodišnjem izdanju naznačena, monografija festivala „Dani komedije”, priprema se posebno izdanje časopisa „Komedije” i da će biti prikazane predstave koje su pobeđivale na prethodnim festivalima, a i dalje se igraju. „To je jedan lep uvod za sve ono što će nas očekivati 2024. godine, čime ćemo proslaviti pola veka postojanja festivala. Zaslužili su grad i Skupština grada, publika i festival”.

Festival će biti otvoren predfestivalskom večeri 19. marta na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, gde će počasni gost biti pozorišna i televizijska glumica Mira Banjac sa svojom monografijom, koju je napravila Tanja Nježić, a od 20. marta će biti otvorena i izložba „Sva lica Mire Banjac” u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine iz Novog Sada u prostorijama KC u Jagodini.

PROGRAM FESTIVALA: 

 

Ponedeljak, 20.03.2023. u 20.00

Pozorište „Boško Buha”, Beograd

„Ubistvo u Orijent Ekspresu” 

režija: Darijan Mihajlović

Utorak, 21.03.2023. u 20.00

„Atelje 212”, Beograd

„Čista kuća”

režija: Andrea Pjević

Sreda, 22.03.2023. u 20.00

Narodno pozorište, Sombor u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem, Novi Sad

„Tartif”

režija: Igor Vuk Torbica

Četvrtak, 23.03.2023. u 20.00

Narodno pozorište, Sombor

„Ibi the Great”

režija: Andraš Urban

Petak, 24.03.2023. u 20.00

Koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu, „Beo Art-a” i Centra za kulturu, Tivat

„Sitnice koje život znače”

režija: Andrej Nosov

Subota, 25.03.2023. u 20.00

Narodno pozorište, Niš

„Neki to vole vruće”

režija: Aleksandar Marinković

Nedelja, 26.03.2023. u 20.00

Crnogorsko narodno pozorište

„Mladi Mun”

režija: Ana Đorđević

Ponedeljak, 27.03,2023. u 20.00

Regionalno pozorište, Novi Pazar

„Terapija”

režija: Olivera Đorđević