Vera Jovanović (KudeS): „Nastavljamo sa istim ciljem, vizijom i slobodarskim duhom“

Nikola Bešlić
Aug 2018.

Udruženje građana KudeS - inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije, 2010. godine posle više od 45 godina obnovilo je ivanjičku Nušićijadu. Uz saradnju sa lokalnom samoupravom sa velikim uspehom proteklih 8 godina organizovala je festival zahvaljujući kojem krajem svakog avgusta Ivanjica postaje kulturni centar Srbije. Odlukom skupštine opštine Ivanjica od ove godine ovo udruženje više nema nikakvih ingerencija u vezi sa organizacijom festivala, opština preuzima festival na sebe. Iz UG “KudeS” nisu odustali već organizuju svoju “Prognanu, a slobodnu Nušićijadu”. O tome šta nas očekuje na njoj, kao i o celom ovom slučaju razgovarali smo sa koordinatorkom festivala Verom Jovanović.

Kako je došlo do obnove Nušićijade 2010. godine?

Želja za obnovom Nušićijade u Ivanjici postoji od kad je on ugašen, dakle od 1972. godine. Međutim, kao da je trebalo da se smeni jedna generacija kako bi do obnove festivala došlo. Grupa mladih ljudi je u aprilu 2008. pokrenula peticiju i za manje od mesec dana skupila blizu 4.000 potpisa, što je više od 10% ukupnog stanovništva Ivanjice. Nešto kasnije inicijatori ove akcije osnovali su udruženje građana pod imenom KudeS – inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije.

I tako je nastala nova Nušićijada koju je KudeS organizovao od 2010. do 2017. godine, gradeći partnerstvo sa zajednicom, i učinivši Ivanjicu, koja je u Nušićevoj Gospođi ministarski doživljena kao kraj sveta, središtem kulturnih dešavanja.

Čime ste se vodili prilikom organizovanja festivala do 2017. godine?

Vodili smo se jednim solidno razrađenim kulturnim obrascem, utemeljenim u Nušićevom liku, delu i duhu, u konceptu učešća i angažovanja građanstva kome smo dali ime “PROAKTIVNA zajednica”, i u temama koje smo za svaku godinu birali. Naša vizija bila je vizija jedne otvorene, slobodne i kvalitetne manifestacije čiji mehanizmi žive tokom čitave godine i koja polako postaje način življenja.

Prošle, 2017. godine, u Ivanjici smo obeležili pola veka od začetka festivala 1967. godine. Pod sloganom Opšti džumbus, udruženje KudeS je u varošici uspostavilo Opštu Nušićijadu. Ivanjicu je od 2010. posetilo preko 300.000 ljudi, što je desetostruko više od ukupnog broja stanovnika Ivanjice. Najčešće iz Srbije, ali među gostima su se pronašli i ljubitelji kulture, zabave i smeha iz regiona i drugih evropskih zemlja. Nušićijada je dobitnik evropskog priznanja “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) od 2015. što je pozicioniralo na evropsku mapu festivala i stavilo je rame uz rame sa velikim i važnim evropskim festivalima. Zato je zabeleženo i veliko interesovanje ljubitelja festivala i izvođača iz različitih delova Evrope, da budu “viđeni za Ivanjicu”.

Kako ste saznali da UG KudeS više nema nikakvih ingerencija nad Nušićijadom? Da li vas je pre ili posle toga iko od nadležnih kontaktirao u vezi sa organizacijom festivala?

Mi smo početkom 2017. godine realizovali tradicionalnu akciju “na pola puta”, uradili završnu evaluaciju sa građanstvom i krenuli u fazu planiranja Nušićijade za 2018. godinu. Relacije sa lokalnom samoupravom menjale su se na lošije, komunikacija je postala jednosmerna (od nas prema njima, bez odgovora), i nisu ispunjavali preuzete obaveze, čak ni one na koje su se odlukama Skupštine obavezali. Konačno, u martu smo obavešteni, i to preko direktnog prenosa skupštine, da nemamo više nikakve ingerencije u organizaciji festivala. Nažalost, to će biti jedini zvanični trag i povratna informacija od lokalne samouprave ali i okidač za nas da pređemo u organizaciju devete, a prve; prognane, a slobodne Nušićijade.

Kakve su reakcije Ivanjčana na ovaj slučaj?

Kako to obično biva, podeljene. Nezgodno je objasniti kako je proces organizanicije festivala zaista izgledao, jer iza onog što je na kraju bilo vidljivo javnosti, postojao je i niz problema koji su ostali na internom nivou. Veseli nas to da većina naših sugrađana razume da Nušićijada nije festival od tri dana, već način življenja. Drago nam je kada vidimo da u svom delovanju nismo sami i da ono što radimo ima neki viši smisao, kao što su borba za istinu, pravdu i slobodu. Upravo uz pomoć prijatelja festivala Nušićijada i nastavlja da živi ovakva - prognana, a slobodna.

Kakvu poruku to šalje udruženjima koji se takođe bave kulturom širom Srbije?

Vrlo zanimljivo i važno pitanje. Sa jedne strane stoji realnost koja se oslikava u situaciji kroz koju prolazimo. Mi smo se kao udruženje građana otvorenim pismom obavestili institucije poput Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Zaštitnika građana, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kabinete, itd. sa apelom da je ovakve vrste nasilja i kršenja prava potrebno sprečiti. Ostali smo bez odgovora. Kao da nije dovoljno važno.

Sa druge strane stoji naš odgovor i na čitavu situaciju i na muk: mi smo digli glavu, našli snagu da se ponovo okupljamo, smejemo, i slavimo slobodu. I mislimo da je jako važno da preuzimamo odgovornost, jer, šta bi se desilo sa ovim društvom kada bismo se svi povlačili pred silom? Potrebno je da nas što više deluje, da se držimo jedni drugih, i da svako u svojoj oblasti stvari čini boljima. Ova naša situacija - da uspevamo da skoro bez novca organizujemo festival sa vrhunskim umetnicima i ličnostima jer verujemo u ono što radimo - pokazuje da ne treba da prestanemo da se nadamo. I smejemo, jer smeh je poslednja odstupnica slobodnog čoveka, kako nam pre nekoliko dana napisa veliki Goran Marković u pismu podrške.

Šta publika može da očekuje na 18. i 23. avgusta na "Slobodnoj Nušićijadi"?

Mi nastavljamo onako kako najbolje umemo i znamo - organizujemo Nušićijadu! Istinsku, vedru, autentičnu. U novim okolnostima, na novim lokacijama, ali sa istim ciljem, vizijom i slobodarskim duhom kao prethodnih osam – da stvaramo, da se smejemo i radujemo, da uživamo u umetnosti, slavimo Nušića, i slavimo život.

Od razgovora, stand-up showa, koncerata, plesnog i vatrenog performansa, izložbi, preko projekcije dokumentarnog filma i glumačkih gegova do programa za decu i snimanja filma. Goste očekuje “Nušićijada u malom” sa brojnim poznatim licima i prijateljima ovog praznika smeha i radosti. Program i učesnici nušićevanja na Dorćol Platzu već su objavljeni, dok uskoro otkrivamo i detalje slobodne Nušićijade koja će biti održana na privatnom imanju u Ivanjici.

Pozivamo vas da nam se u subotu, 18. avgusta od 18 časova pridružite na Dorćol Platzu, u prvom beogradskom izdanju Nušićijade, gde će se, pored sumnjivh, naći idobro poznata lica i sva ključna mesta našeg festivala – i scena, i ulica i kafana. Nekoliko dana kasnije, vraćamo se u Ivanjicu, na privatno imanje čije su kapije otvorene za nas ali i prijatelje festivala.

 Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste