Buđenje proleća

Bitef teatar | Drama Balet
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.0

Broj ocena: 1;

Buđenje proleća

Pisac: Frank Vedekind/Jelena Kajgo, Režija: Jelena Kajgo

Igraju:

Milica Bajčetić, Jakša Filipovac, Anja Milosavljević, Nikola Živković, Helena Ćelap, Una Đorđević, Dušan Bajčetič, Natalija Đečević, Sara Tasić, Lenka Ranković i Tijana Ostojić

Koreografija: Dejana Volarev i igrači, Muzika: Aleksandra Đokić, Kostim: Selena Orb, Fotografija: Nenad ŠugićPlesna predstava Buđenje proleća, u izvođenju Mlade Bitef dens kompanije, rađena je po motivima istoimenog dramskog komada nemačkog pisca Franka Vedekinda. Međutim, Vedekindov tekst poslužio je samo kao polazište u razmatranju današnjih odnosa među mladom populacijom, zbog čega je predstava koncipirana kao svojevrsni oblik dokumentarno plesnog pozorišta. Naime, mladi igrači u rasponu od osamnaest do dvadeset godina, imali su zadatak da odgovore na pitanja vezana za seksualnu edukaciju i vršnjačko nasilje, te su njihova zapažanja i iskustva korišćena u pokušaju da se detektuju problemi sa kojima se ove generacije suočavaju. Jedno od pitanje je recimo, šta je po njihovom mišljenju razlog što se u Srbiji obavi tri hiljade maloletničkih abortusa godišnje, kada su im sve informacije o seksualnim odnosima dostupne na interentu i televiziji.

Predstava, pored dokumentarnog dramskog nivoa, donosi na momente energičan i ekstatičan, a na momente vrlo poetičan plesni jezik, koji su pored koreografkinje Dejane Volarev u određenoj meri razvijali i sami igrači, što podstiče koncept razvoja Mlade Bitef dens kompanije, a to je da se kroz plesne produkcije neguje kako izvođački, tako i kreativni potencijal mladih igrača.