Hamlet

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
9.2

Broj ocena: 5;

Hamlet

Premijera: 17. Sep 2016.
Pisac: Vilijam Šekspir, Režija: Aleksandar Popovski

Igraju:

Hamlet - Nebojša Glogovac
Gertruda - Jasna Đuričić
Klaudije - Nikola Rakočević
Ofelija - Jovana Stojiljković
Polonije - Goran Šušljik
Duh Hamletovog oca - Vlasta Velisavljević
Grobar - Bojan Dimitrijević
Rozenkranc - Miloš Samolov
Gildenstern - Boris Milivojević

 

Prevod: Živojin Simić i Sima Pandurović, Adaptacija: Goran Stefanovski, Scenograf: NUMEN i Ivana Jonke, Kostimograf: Maria Marković, Kompozitor: Kiril Džajkovski, Dizajn video projekcija: Lana Cavar i Timy Šarec, Scenski pokret: Sonja Vukićević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Dejan Draganov, live, die, repeat…

Nova postavka tragedije Hamlet Jugoslovenskog dramskog pozorišta izraz je potrebe, želje i obaveze naše kuće da dostojno obeleži četiristogodišnjicu smrti najvećeg pisca u istoriji teatra, Vilijama Šekspira.

Prema rečima Gorana Stefanovskog, eminentnog dramskog pisca i autora ove adaptacije – u Hamletu se bitno preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Kralj je stalno na štabskim brifinzima. Marširaju vojske, svi su u pripravnosti, vojnici na mrtvoj straži. Logorske vatre, šinjeli… Strani agresori. Policajci u pancirnim uniformama, civilne službe za obezbeđenje. Ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, radi se o ludilu cele države.

Nije prvi put da se Hamletu to događa. To se njemu desilo više puta i ranije. A po svemu sudeći, i dešavaće mu se. Živi, umri, ponovi…

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je našoj publici poznat po predstavama u JDP – Kandid ili OptimizamMetamorfoze, za ulogu najslavnijeg tragičkog junaka odabrao je Nebojšu Glogovca.