Iza kulisa

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
9.0

Broj ocena: 2;

Iza kulisa

Premijera: 09. May 2012.
Pisac: Majkl Fren, Režija: Jug Radivojević

Igraju:

Dalas Lojd - Branislav Platiša
Popi - Andrijana Oliverić / Borka Tomović
Tim - Nenad Nenadović 
Doti, Klaket - Katarina Marković
Gari, Rodžer - Goran Jevtić
Bruk, Viki - Bojana Ordinačev
Belinda, Flavija - Jelena Trkulja
Frederik, Filip, Šeik - Nemanja Oliverić
Selsdon, Provalnik - Miloš VlalukinKomad Majkla Frejna, „Iza kulisa“ prevela sam s engleskog 1991. pre dvadeset i jednu godinu, ako bi mu se dodelile antropomorfne osobine, ovaj prevod bi sad slavio punoletstvo. Tada  sam ga prevela za potrebe pravljenja predstave u svom (tada) matičnom pozorištu, Ateljeu 212. Premijera je bila davne, strašne i burne 1992. godine u režiji Alise Stojanović i igrala ju je prva postava Ateljeovog ansambla. Predstava je bila uspešna i rado gledana, pa tako i dugoveka, igrala se 150 puta, sve do 26. decembra 2002.

A ove 2012. godine  pozorište Boško Buha odlučilo je da postavi ovu predstavu sa svojim izuzetno darovitim ansamblom  i Jugom Radivojevićem, koji sa sigurnošću, vedrinom i profesionalnim pouzdanjem režira ovaj komad komplikovan za postavljanje i divan za gledanje.

Majkl Frejn je napisao sa matematičkom preciznošću komediju o jednoj glumačkoj trupi koja u prvom činu priprema farsu, u drugom činu je na turneji izvodi, samo što tada mi gledaoci prisustvujemo događajima otpozadi, iza kulisa, da bismo u trećem činu ponovo gledali poslednje izvođenje farse koja se pred očima publike raspada zbog unutrašnjih sukoba trupe. To je ukratko sadržaj ove komedije o nekim ubogim glumcima od kojih su se pojedini proslavili u televizijskim sapunicama ili reklamama, a neki jedva da i znaju gde se nalaze. Da bi se, međutim, ova Frejnova komedija pretvorila u pozorišnu predstavu, ona zahteva vrhunske glumce, visoku koncentraciju i veliki trud, jer se svaki čin u postupcima, kao i u priči za nijansu razlikuje od predhodnog.  Radnja drame polako, ali nezadrživo napreduje ka svojoj kulminaciji i zahteva veliku preciznost od autora i izvođača da bi se postigla lakoća i zabavnost u kojoj posle treba da uživaju gledaoci.

U nadi da će ova predstava dočekati izvođenja u kojima će pored gledalaca i glumci moći u njoj da uživaju završavam ovu belešku.

Ivana Dimić