Beogradska premijera performansa 'SAID TO CONTAIN:' u okviru 18. BITEF polifonije, 51. BITEF-a

Dorćol Platz
18. Sep 2017.

Nakon premijere u Cirihu 2016. godine i gostovanja u Štutgartu, Rijeci i Ljubljani – a pre odlaska u Šangaj, SAID TO CONTAIN: se prikazuje u Beogradu u okviru 51. Bitefa u programu 18. Bitef polifonije.

stc-01SAID TO CONTAIN: je umetničko-istraživački projekt Laure Kalauz, Maje Leo i Bojana Đorđeva, nastao 2013. godine. Ovaj tim se prevezao u proleće 2016. godine teretnim brodom iz Hamburga u Buenos Aires, provevši 24 dana na toj logističkoj supermašini.

Premijerna izvođenja u Beogradu će biti u ponedeljak, 25. septembra u 18 časova i u utotak 26. septembra u 17 časova u Dorćol Platz-u. Beogradsku premijeru će izvoditi Bojan Đorđev, Christopher Kriese i Stephan Stock.

“Said to contain” (STC) je oznaka koja se može pronaći na teretnici, pismenoj prevoznoj ispravi koju koriste brodarske kompanije prilikom primanja kontejnera za transport bez provere njihovog sadržaja. Budući da kompanije ne mogu znati šta se tačno nalazi u kontejneru, oznaka im služi kako bi se zaštitili u slučaju da sadržaj robe ne odgovara navedenom popisu na teretnici.

Kontejneri su svuda oko nas – služe kao privremene kancelarije, kao prinudni smeštaj u slučajevima prirodnih ili humanitarnih katastrofa, ali i kao luksuzne vikendice ili cool izložbeni prostori – reč je o teretnom kontejneru. Ali njihova sveprisutnost je fundamentalnija i ne toliko očigledna u svakodnevici – jer 90% stvari koje posedujemo je preko pola sveta upravo kontejnerom stiglo do nas. Bez obzira nalazili se na obali ili u dubokom kontinentu, razgranata infrastruktura i univerzalnost i razrađenost sistema kontejnera koji se bešavno i brzo premeštaju sa broda na železnicu, sa vagona na kamion kao prikolice, doprinosi tome da je naš svet u potunosti zavisan od njih. Paradoksalno, teretni kontejneri čine da je savremeni svet povezaniji nego ikad, ali i podeljeniji – na deo koji proizvodi, deo koji prenosi i deo koji troši.

stc-02Putem izvedbenih akcija, umetnici nastoje istražiti ekonomske fenomene kako bi ih učinili razumljivima široj javnosti. U istraživanju se bave manifestacijama globalne trgovine u gradovima iz kojih dolaze, a to su Beograd, Hamburg, Buenos Aires i Cirih ali i svim gradovima u kojima projekat gostuje. Prateći rute kojima se kreću teretni kontejneri, tragajući za kompanijama koje ih poseduju i analizirajući regulacije koje sve to omogućuju, projekat nastoji prodreti kroz pukotine neprozirne ljušture globalnog kapitalizma i doznati kako proizvodnja, potrošnja i cirkulacija dobara oblikuje naša razmišljanja i živote.

Produkciju i organizaciju beogradske premijere su uradili Dragana Jovović i Olivera Kecojević u koprodukciji sa Zürich Hochschule der Künste, Theater der Künste (Cirih), Kulturni centar Magacin (Beograd) i Art Space La Darsena (Buenos Aires). Program su podržali i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Odeljenje za kulturu Grada Ciriha, fondacija Ernst Göhner, Migros Cultural Per Cent i Pro Helvetia.

Ulaz na performans je besplatan, ali je obavezno unapred izvršiti rezervaciju ulaznica na broj telefona: 064 6497735 ili e-mail adresu: dragana.jovovic@tkh-generator.net.

Foto: Ivan HrkašPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste