Beogradsko i makedonsko pozorište petog i šestog dana Infanta


Petog dana, na repertoaru 45. INFANT-a našle su se dve predstave -  "Da li ste videli Don Kihota?", u produkciji Pod teatra koja je izvedena na Letnjoj sceni Kulturnog centra Novog Sada od 19 časova, dok je od 21 čas na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta publika bila u prilici da pogleda predstavu "Treći prostor" Perpetuumdens-a. Šestog dana, ljubiteljima teatra se predstavila trupa Artopija iz Makedonije sa predstavom "Pozdravi ga i poljubi ga".

Performans „Da li ste videli Don Kihota?“ je ironična i poetična priča o ljudskoj potrazi za velikim životnim idealima, koju ne stižemo da “obavimo”.

POD Teatar funkcioniše na nezavisnoj sceni već 16 godina, bazira se na istraživanju i uspostavljanju odnosa između uloga čoveka i umetnika, razvijajući tako posebnu metodologiju za rad sa decom, mladima i odraslima različitih godišta i opredeljenja, podržavajući razvoj i aktivizam da bi doprineo stvaranju društva koje podržava inovativnost, kreativnost, duševnost i promenu. Bavi se pozorišnom produkcijom, edukacijom dece i mladih, teatrom zajednice.

„Treći prostor “ je medicinski termin koji opisuje reakciju organizma u stanju šoka. Fenomen trećeg prostora, u kojem organizam ili preživljava ili umire, plesno je oslikan kroz jedinku koja se manifestuje u različitim stanjima i pojavnostima kroz proces borbe za svoj opstanak u najnepovoljnijim uslovima. U ovoj analizi života i njegove dinamike ansambl predstave „Treći prostor “ služi se jezikom pokreta, muzike, i poetične proze kako bi pokazali koliko nam nije dobro, i koliko podržavamo život.

Centar za umetnost pokreta „Perpetuum” osnovan je 1999. godine u Beogradu kao nezavisna neprofitabilna umetnička organizacija čiji je glavni cilj podrška kreativnosti i edukacija mladih u sferi savremenog plesa.

„Pozdravi ga i poljubi mi ga“ je dokumentarna predstava bazirana na ličnim ispovestima autora o njihovoj mladosti, snovima i nadama i o tome kako svako od njih pojedinačno doživljava politikom obojenu svakodnevicu koja ih okružuje. Priča je koncentrisana na postavljanje pitanja - kakvo treba biti pozorište danas? Koje je njegovo mesto u društvu? Koje je mesto omladine u društvu u kojem živimo? Kakva je emotivna slika individualnog konflikta između intuitivnog i racionalnog? Slika o vakuum prostoru između toga „kakav život želimo“ i „kakav je život u stvarnosti“.

„Artopija” je pozorišna trupa iz Skoplja čiji je programski cilj kulturna aktivnost, kreacija i edukacija ljudi. Glavna programska aktivnost udruženja je da ohrabri mlade u umetničkom stvaranju i bavljenju kulturnim aktivnostima.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste