Dimitrije Kokanov dobitnik "Mihizove" nagrade za 2017. godinu

Atelje 212
12. okt 2017.

dimitrije-kokanovŽiri nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, koju dodeljuju Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpska čitaonica Irig, a u sastavu: Darinka Nikolić,pozorišna kritičarka, Ksenija Krnajski, rediteljka i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik žirija), doneo je, na svom sastanku 15. septembra 2017. godine, jednoglasnu odluku da se Nagrada za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ za 2017. godinu dodeli Dimitriju Kokanovudramskom piscu iz Beograda, za dosadašnji ostvareni opus.

U obrazloženju žirija stoji navedeno:

„Iako pripadnik mlađe generacije savremenih srpskih dramatičara, Dimitrije Kokanov ima iza sebe već uzbudljiv dramski opus, na kojem bi mu pozavideli i već etablirani pisci. Autor drama Ja nisam Voren Biti, Letači, Vilinska prašina, Mit o kombajnu, scenarista filmova  Nikog nema, Sve je više stvari koje dolaze, izdvojio se ubedljivo iz ovogodišnje konkurencije dramskih pisaca koji idu Mihizovim tragom. Drsko obračunavanje sa stereotipima i malograđanštinom (Ja nisam Voren Biti), autentično doživljeni dijalozi (Mit o kombajnu), poezija rasuta između redova i misli njegovih junaka i iznad svega – suvereno vladanje ritmom scene i zvučnošću jezika najbolji su aduti da ovo otkriće od ekscentričnog mladića koji ume da misli, postane plodan i značajan autor evropske širine.”

Dimitrije Kokanov (1986) studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, diplomirao dramaturgiju na Akademiji umentosti u Beogradu, interdiciplinarne master studije teorije umetnosti i medija završio je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Trenutno je student doktorskih naučnih studija Fakulteta dramskih umetnsoti u Beogradu. Član je UDUS-a. Stalni je dramaturg Pozorišta Atelje 212 od 2016. godine.

Kao dramaturg sarađivao je na više predstava u različitim pozorištima u zemlji (Atelje 212, Narodno Pozorište Beograd, DKCB, Omladinsko pozorište Dadov, Narodno pozorište Subotica…). Autor je više pozorišnih drama koje su javno čitane u zemlji i regionu (Boli KoloPrizori konstruisanog odnosa…), neke od njih su objavljivane i prevedene na engleski jezik. Autor je dva scenarija za kratke igrane filmove koji su prikazivani u nagrađivani na više internacionalnih festivala (Sarajevo, Lokarno, Minhen, Ljubljana, Herceg Novi, Bajina Bašta, Beograd, Barselona…). Takođe, autor je nekoliko radio drama i radi kao dramaturg i televizijski scenarista.

Pored Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo, dobitnik je nagrade Slobodan Stojanović i Zoran Radmilović na konkursima za novi dramski tekst.

Izvor: atelje212.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste