"Narodno pozorište u 10 činova" uskoro na RTS-u


Povodom obeležavanja 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu, Kulturno-umetnički program Radio televizije Srbije pripremio je dokumentarno-igrani serijal „Narodno pozorište u 10 činova“, koji će se emitovati od 21. novembra, svake srede na Drugom programu od 20 časova.

Tim povodom u Muzeju pozorišne umetnosti održana je promocija serijala i pretpremijerno emitovanje epizode „Slučaj Cvetković“, prethodno su se prisutnima obratili autori serijala.

Kreator serijala, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a, Nebojša Bradić rekao je da je imao dvostruki motiv za rad na ovom projektu. Pored značaja samog jubileja, naglasio je i lični motiv s obzirom na to da već 50 godina gleda predstave Narodnog pozorišta čiji je upravnik bio u jednom periodu krajem 20. veka.

„Ovo je jedan kosi pogled na istoriju pozorišta, fenomene, kao i sudbinu glumaca i svih ostalih koji su kroz pozorište prošli. Imali smo odličan tim i sinergiju sa glumcima Narodnog pozorišta koji su učestvovali u ovom serijalu, sve smo uspeli da završimo na vreme i mislim da smo uradili dobar posao i da će se publici svideti ovaj serijal. Kada smo počinjali mislili smo da će ovo biti jedan bočni deo proslave 150 godina postojanja Narodnog pozorišta, da će samo pozorište imati bogat program premijera, međunarodnih saradnji, izložbi, naučnih skupova, simpozijuma, međutim zbog poznate situacije u pozorištu to je izostalo, ali ovaj serijal će ostati.“ – zaključio je Bradić.

Dramaturškinja i scenaristkinja ovog serijala Tamara Baračkov predstavila je proces nastanka epizoda: „Polazili smo od arhivskog materijala i autentičnih sećanja i njih zatim oblikovali u određenu žanrovsku formu u kojoj se narator kojeg igra Nebojša Dugalić sreće sa istorijskim likovima, i zajedno sa njima istražuje određeni segment istorije Narodnog pozorišta.“

Reditelj serijala „Narodno pozorište u 10 činova“, Miško Milojević, nadovezao se na Tamarino izlaganje naglašavajući da je ovo igrano-dokumentarni serijal, i to pre svega igrani. „Kretali smo se od istorijskih činjenica stvarajući iz njih fikciju, imali smo mogućnost poigravanja sa žanrovima, što nam je i predstavljalo najveći izazov u radu. Epizode se kreću od sentimetnalno-komičnih pa sve do tragičnih. Nadam se da će ova raznolikost biti zanimljiva i publici i da će sa zadovoljstvom gledati“.

Slobodan Beštić koji u epizodi „Bife“ igra lik Pavla Bogatinčevića, kaže da ga je dugotrajno istraživanje života ovog glumca Narodnog pozorišta, tokom kojeg je slušao mnoge anegdote o njemu,  dovelo do zaključka da je Narodno pozorište, sa svojim glumcima uvek delilo sudbinu ovog naroda.

U epizodi „Slučaj Cvetković“ lik glumca Aleksandra Cvetkovića tumači Hadži Nenad Maričić. Epizoda se kako on kaže bavi tragedijom umetnika, njih 77 je izgubilo život jer je neko uperio prstom u njih, zato što su tokom Drugog svetskog rata radili svoj posao – glumili u pozorištu. Među njima je i glumac Narodnog pozorišta Aleksandar Cvetković.

„Mi i danas živimo vrlo važne dane u istoriji Narodnog pozorišta. Svojim imenom i prezimenom smo odgovorni za svoja dela, prema istoriji, prema svojim precima, i prema svojoj deci.“ – naglasio je Maričić.

Prvak opere Miodrag D. Jovanović pohvalio je rad scenaristkinje Tamare Baračkov na epizodi o operi: „Tamara je odlično prikazala suštinu proizvodnje jednog operskog dela, atmosferu sa proba i sa same scene, što publika inače ne vidi. Olakšavajuća okolnost za mene je bila što igram ulogu koju i inače igram u Narodnom pozorištu, Žorža Žermona u „Travijati“, igram veterana koji jednoj mladoj talentovanoj pevačici pomaže da se pripremi za svoj debi.“

Serijal je nastao je kroz višemesečna temeljna istraživanja i pripreme, uz podršku Muzeja pozoršne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU. Snimanje je trajalo od decembra 2017. do jula 2018. godine, uz učešće više od pedeset izvođača – glumaca koji su oživeli znamenite ličnosti vezane za istoriju Narodnog pozorišta.

Autorski tim:

Kreator serijala: Nebojša Bradić
Dramaturg i scenarista: Tamara Baračkov
Reditelj: Miško Milojević
Producent: Nevena Stanojlović
Izvršni producent: Aleksandar Janković
Saradnici-scenaristi: Kristina Đuković, Dunja Petrović
Kompozitor: Božidar Obradinović
Scenograf: Miroslava Andrejević
Kostimografi: Suzana Gligorijević, Irina Mitrinović, Aleksandra Aleksandrić, Aleksandra Stošić Krstović
Direktori fotografije: Milan Grbić, Dejan Trajković, Nenad Cvetković, Periša Đinđić
Montažeri: Tihomir Dukić, Marko TisovecPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste