Objavljena selekcija drugog po redu INTEF-a

Tara Seničić
20. May 2021.

Od 14. do 19. avgusta ove godine održaće se Internacionalni teatarski festival – INTEF, pod sloganom „Pozorište – utočište mladih”. U pitanju je festival omladinskih i studentskih predstava koji će se po drugi put održati na Mišaru, nakon godinu dana pauze uzrokovane pandemijom. Organizator INTEF-a Dušan Simić je objasnio da su pozorišta koja su konkurisala za učešće na festivalu u protekloj godini veoma malo radila, ili uopšte nisu radila. Ipak, dodaje da su predstave pružile dobar uvid u trenutnu scenu omladinskog teatra i da se mladi bave temama koje su im bliske. Veruje i da će ovogodišnji INTEF imati veliku posećenost, jer su se ljudi uželeli kulturnih događaja i nada se da će selekcija privući pažnju javnosti.

Ovogodišnja selektorka festivala, glumica Ljiljana Blagojević, saopštila je izbor predstava koje ćemo moći da pogledamo na INTEF-u. U selekciji su se našle predstave iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, a svrstane su u dve kategorije:

Omladinske predstave:

„Miris života unazad”, Akademsko pozorište SKC Niš, režija: Dušan Matejić
„Hameln”, Akademsko pozorište SKC Kragujevac, režija: Kostadin Stojadinov
„Dragi tata”, Teatar 011, Beograd, režija: Nataša Radonjić
„Laža i paralaža”, Omladinsko pozorište „Vožd”, Mišar, režija: Dušan Simić
„PIT”, Mostarski teatar mladih, Mostar, režija: Sead Đulić

Studentske predstave:

„Žuta”, Fakultet dramskih umetnosti, Beograd
„Bečka stolica”, Akademija umetnosti, Beograd
„Maga Magazinović”, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti, Bjeljina
„Pelikan”, Nezavisna mladinska trupa, Skoplje
„СЕРБУС-EVROPEIKUS”, Akademija umjetnosti, Banjaluka

„Iza nas je jedna teška godina u znaku pandemije. Sve mere koje su donete bile su u potpunoj suprotnosti sa onim što zahteva pozorište: bez kontakta, bez dodira, bez svake vrste razmene i pretile su da pozorište atrofira i umre. Desilo se suprotno: grčevito se borilo da preživi i uspelo je da održi svoj kontinuitet. Ako nešto traži kontakt, život, razmenu, onda to jeste mladost. A gde u ovom vremenu sve to naći, u ovoj teškoj godini zabrana i straha – odgovor je u pozorištu, teatru, gledalištu.” izjavila je Blagojević i dodala da su sve izabrane predstave pokazale da se pozorište zaista nametnulo kao utočište mladih, kao i da su joj mladi kroz njih vratili nadu da čovečanstvo ima budućnost. 

U pratećem programu festivala, fokus će biti na mladim ljudima, počevši od predškolskog uzrasta, a glavna tema edukativnih programa i kreativnih radionica biće post-kovid teatar: rad za vreme pandemije i kako nakon nje nastaviti.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste