Predstava 'Zojkin stan' Bulgakova prva premijera u novoj sezoni BDP-a


"Zojkin stan" M. Bulgakova u režiji gošće iz Makedonije Nataše Poplavske je prva premijera kojom će Beogradsko dramsko pozorište otvoriti sezonu početkom oktobra.

zojkin-stan-vest

Bulgakovljeva tragična farsa kritički slika grupu likova koja predstavlja sve aspekte nekadašnjeg novog sovjetskog društva. Dobro je poznavao probleme života u Moskvi, u tim za njega gladnim godinama, a ideju je i dobio čitajući o racijama na kockarnice i javne kuće koje su tada otvarane u privatnim stanovima. “Zojkin stan”, koji sam pisac karakteriše kao „tragičnu bufonadu”, premijerno je izveden 1926. godine u moskovskom Teatru Vahtangov.

Mihail Bulgakov spada u vodeće sovjetske dramske pisce u dekadi posle Oktobarske revolucije. Napisao je četiri drame od 1925. do 1928, koje su sa simpatijama gledale na predrevolucionarnu inteligenciju, a na satiričan način osvetljavale novu sovjetsku birokratiju.

Sama priča o smutnom post-revolucionarnom vremenu profitera i korupcije izuzetno je aktuelna i danas, a rediteljka će Bulgakovljevu priču obogatiti i muzičko-plesnim scenama.

Dizajn predstave potpisuje Emil Petro, kostimograf je Roza Trpčevska, kompozitor je Ognjen Atanasovski, dizajn svetla radi Milčo Aleksandrov, a scenski pokret Maja Mitić.

U predstavi igraju: Ana Sofrenović, Andrija Kuzmanović, Milan Čučilović, Milorad Damjanović, Slobodan Boda Ninković, Slađana Vlajović, Milica Milša, Sandra Bugarski, Savo Radović, Nada Macanković, Anđela Popović, Jelena Rakočević, Milica Petrović, Saša Đurašević, Arsenije Tubić, Aleksandar Stoimenovski, Miloš Lazarov, Kristina Jovanović i Ljubomir Ćustić.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste