Tragična ljubav u delima nemačkih romantičara


U ponedeljak 15. maja u 20 časova na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiće umetnici Minka Popović (klavir), Marko Zupan (flauta) i glumica Marija Stokić koja će čitati dela od Ingborg Bahman, Vilhema Milera, Fridriha de la Mot Fuke-a i dr. Minka Popović i Marko Zupan nastupaju zajedno duži niz godina u različitim kamernim „formacijama“, a poslednji put su se kao duo predstavili beogradskoj publici u februaru ove godine, na sceni SKC-a, tumačeći dela nemačkog romantizma.

Na programu će biti kompozicije od Šuberta- (a)tipičnog predstavniku ranog romantizma, Klare Šuman- velike pijanistkinje, doduše manje poznate po svojoj izuzetnoj kompozitorskoj invenciji i Rajnekea, nešto zapostavljenijeg predstavnika nemačkog romantizma. Koncept ovog programa temelji se na tematskoj srži kompozicija nemačkog romantizma- osim očigledne stilske srodnosti, ova dela se na različite načine bave tragičnom ljubavnom pričom kao osnovom invencije. Sva dela povezuje tematika – tragična ljubav kao „potka“. Večna tema koje definiše sam život – ljubav i smrt – sadržajna je nit ovog programa. Svako delo tumači arhetip romantične ljubavi, oslanjajući se na literarni izvor (balada „Undine“ u sonati za flautu i klavir Rajnekea i pesma Vilhelma Milera iz ciklusa Lepa mlinarica u varijacijama „Trocke Blumen“ Šuberta) ili su prepuštene apstrakciji muzike i mašti slušaoca bez direktnog programskog uporišta. minkap-markoz-vest

Minka Popović (klavir) već je poznata beogradskoj publici. Poslednji put je kao solista nastupala je 2014e na beogradskoj sceni, velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povodom nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika. U Beogradu je završila FMU kao student generacije u klasi prof. Nevene Popović, nakon čega je nastavila školovanje u Salcburgu, na prestižnom „Mozarteum“ univerzitetu u klasi prof. Kordelije Hofer. Studirala je i u Berlinu, u visokoj školi za muziku i teatar „Hanns Eisler“ u klasi prof. Eldara Neboljšina. Pored brojnih nagrada na domaćim i medjunarodnim pijanističkim konkursima, jedan od najvećih uspeha su svakako i nastupi na sceni Berlinske filharmonije u okviru različitih projekata čiji je idejni tvorac Goc Tojč, dugogodičnji violončelista Berlinske filharmonije. Pored solističkog, Minka neguje i kamerni repertoar, te su i nastupi sa Markom Zupanom jedan od „plodova“ brojnih umetničkih saradnji. Umetnički je direktor „Susačkih glazbenih večeri“, muzičkog festivala koji već jedanaestu godinu okuplja muzičke znalce i entuzijaste iz celog sveta, na malom ostrvu u sred Jadrana.

Marko Zupan je flautista slovenačkog porekla koji živi i radi na relaciji Berlin-Split, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nakon zavrsetka studija u Ljubljani dobija stipendiju Ministarstva kulture za nastavak studija u Parizu, u klasi prof. Pjer-Iv Artoa (Pierre-Ives Artoud). Dalje se usavrsava na univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu, u klasi prof. Irene Grafenauer, gde završava postdiplomske studije. Usavršavao se na brojnim kursevima, među kojima su majstorski kursevi kod Orel Nikolet, Peter-Lukas Grafa i Emanuel Paija. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim konkursima, među kojima je prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Pikardiji, kao i druga na međunarodnom takmičenju u Beogradu. 2008. pocinje da radi kao solo flautista u teatru u Kotbusu (Nemacka), a od 2009. je aktivan kao slobodni umetnik. Kao solista ili član orkestra održao je brojne koncerte u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po celoj Europi. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu. Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi, te je u nakladi Edition Svitzer objavio “Orkestralne dionice flaute” obrađene za kvartet flauta, koje deluju kao pedagoška metoda za savladavanje orkestarskog repertoara za solo flautu. 

marija-stokic-vestMarija Stokić, glumica, završila je osnovne i master studije na FDU u Beogradu u klasi prof. Biljane Mašić. Sa svojim nagrađivanom diplomskom predstavom “Bog masakra”, u režiji Igora Vuka Torbice, igrala je u Narodnom Pozorištu u Beogradu, Ateljeu 212, kao i na festivalima u Rijeci i Beču. Pozorišnu karijeru započela je ulogom u Beogradskom dramskom pozorištu u predstavi “Usamljeni zapad” u režiji Dragana Petrovića Peleta. Trenutno igra u UK Vuk u predstavi “Ko još jede hleb uz supu” u režiji Tanje Manić, koja je u novembru 2016. dobila nagradu za kolektivnu igru na festivalu VGIK u Moskvi. O sad ima iza sebe i filmske i televizijske uloge. Igrala je u filmovima “Bićemo prvaci sveta”, “Zona Zamfirova 2″, serijama “Andrija i Anđelka” i “Zaboravljeni umovi Srbije”.

Izvor: b92.netPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste