Praznični poklon za publiku Srpskog narodnog pozorišta - premijera mjuzikla "Vojvođanska rapsodija"


Srpsko narodno pozorište je spremilo nekoliko "poslastica" za ljubitelje pozorišta, a prva od njih je premijera mjuzikla Vojvođanska rapsodija!

Mjuzikl je rađen po motivima romana Selo Sakule, a u Banatu slikara i pisca Zorana Petrovića. Predstava po motivima ovog romana nekada davno je bila na repertoaru, tačnije 1969. godine ju je postavio reditelj Dimitrije Đurković na daske Srpskog narodnog pozorišta i to u saradnji sa Zoranom Petrović. Predstava je doživela veliki uspeh, kao i Sterijinu nagradu i tako ostala u zlatnom sećanju Srpskog narodnog pozorišta.

Današnji upravnik pozorišta Zoran Đerić još krajem prošle godine započeo je ideju o realizaciji ovog projekta i pozvao reditelja, sa već potvrđenim uspegom u žanru mjuzikla, Vladimira Lazića da režira u Novom Sadu. Ono što je zanimljivo, jeste da je reditelj onih prvih Sakula bio profesor ovdašnjeg reditelja, što je verovatno pored samog velikog uspeha nekadašnje predstave dodatni izazov za Vladimira Lazića. Ni jednog trenutka nije se razmišljalo o rimejku popularne predstave, a da je u pitanju originalno delo, bilo je jasno od samog početka. Na ovom projektu angažovana je mnogobrojna autorska ekipa (dramaturg i pisac songova, kompozitor, koreograf, scenograf, kostimograf), kao i saradnici (pomoćnik režije, aranžer, asistenti koreografa, scenografa i kostimografa, korepetitori, itd). Vrlo brzo je radni naslov predstave Selo Sakule, a u Banatu, zamenjen naslovom – Vojvođanska rapsodija, a osim romana korištena su i druga dramska dela Zorana Petrovića za dramaziciju ovog mjuzikla.

Kroz razgovor sa akterima ovog projekta bilo je neosporno to da je ovo jedan od najvećih, ako ne i najvći projekat Srpskog narodnog pozorišta u ovoj, a možda i nekoliko godina, počevši od same brojnosti ekipe koja broji šezdesetak učesnika na sceni. Cela ekipa predstave imala je jednu zajedničku rečenicu provučenu kroz svoje izjave, a to je da su svi oni kroz rad na ovom projektu ispitivali i prevazišli ono što su smatrali svojum granicama, ogroman trud i rad je uložen i nadaju sa da će makar i izašao delić tog truda na scenu publika biti zadovoljna.

Bićemo slobodni da kažemo da se i mi nadamo uspehu, jer zaista cela ova priča zvuči spektakularno budući da će publika imati priliku da vidi na sceni glumačku ekipu, zajedno sa baletskim ansamblom, orkestrom i mladim horom Akademije umetnosti. Stoga vas pozivamo da dođete na premijeru 2. decembra i iz prve ruke, prvi u gradu vidite ovu rapsodiju! Ako zakasnite na premijeru, tu su i igranja 4. i 5. decembra.

Foto: Srđan Doroški
Autor: Tijana GnjidićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste