Zašto ste živi?


Druge večeri  46. po redu INFANT  festivala, publika je imala priliku da pogleda predstavu „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ u izvođenju Reflektor teatra. Reč je o dokumentarnoj  predstavi koja govori o Ivi Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.

U razgovoru za naš portal, rediteljka i dramaturškinja predstave Milena Bogavac  rekla je da je veoma srećna što ove godine učestvuju na festivalu, podsećajući da su bili pozvani i na prošlogodišnje izdanje, ali zbog odsustva jednog od glumaca (Strahinje Blažića) nisu bili u mogućnosti da prihvate učešće. Na pitanje kako vidi situaciju na domaćoj alternativnoj sceni, Bogavac naglašava da treba razlikovati formulacije nije podržana i nije dovoljno razvijena, koji se često poistovećuju.

„Nezavisna i alternativna scena zaista dokazuje da u vrlo lošim uslovima mogu da se prave ozbiljna remek dela i mislim da nezavisna scena i alternativni teatar jeste nešto najbolje što u pozorištu u Srbiji imamo. Čini mi se da mejnstrim teatar ima mnogo da uči od praksi sa nezavisne scene. Alternativni teatar nije dovoljno podržan, to je istina. Mislim da se institucije ne pridržavaju svoje zakonske uloge da barem 30% sredstava moraju da ustupaju nezavisnoj sceni, a potpuno smo svesni da konkursi koji postoje i na koje zajednički izlaze institucije i nezavisna scena, ne samo da nisu fer, ne samo da ne raspolažu sa dovoljno sredstava, već je u velikom broju slučajeva to način da se izvlači novac za neke druge stvari koje svakako nisu kultura i umetnost “ naglasila je Bogavac.

Dodaje da ne želi da zastupa tezu „da može super da se radi i bez novca“  jer ukoliko bi postojala podrška alternativnoj sceni i kada bi za nju bilo dovoljno sluha i razumevanja u društvu, ona bi mogla da dovede do ozbiljno dobre reprezentacije Srbije u svetu.

„SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi“ već svojim vizuelnim identitetom – najpre počevši od kostima - implicira na kontekst u kome će biti govora o komunizmu – ali ova predstava je sve samo ne propaganda. Ovo nije ni klasična dokudrama – Reflektor teatar, kao nezavisna pozorišna produkcija čiji je opus oduvek bio naglašeno društveno angažovan, od biografskih podataka o Ivi Loli Ribaru, njegovom bratu Jurici i Lolinoj verenici Slobodi Trajković pravi jednu odistinski angažovanu predstavu – koju podjednako gradi i sama publika. Tekst predstave natao je zajedničkim radom svih članova radionice. „SMRT FAŠIZMU!“ je scenska realizacija jasna i koncizna u idejama koje prezentuje auditorijumu – kombinujući naraciju o antifašističkoj borbi Ribara do ličnih primera glumaca, te samim tim naporednim rušenjem dramske iluzije doprinosi autentičnosti iskaza, tako da publika stiče utisak da svi akteri na sceni, i Ribari i glumci , zaista veruju u ideale i najpre – slobodu. Ritam ovoj pozorišnoj revoluciji daje jednostavna pak aktivna scenografija u vidu bubnjeva, te iako igrana u malom prostoru, kao i svaka prava revolucija, ovaj performans bučno osvešćuje publiku, postavljajući najvažnije pitanje o prelasku crvene linije. Dakle, koja je vaša crvena linija? Da li je ta crvena linija lična ili kolektivna, da li je njen prelazak ekskluzivan? Koja je krajnja granica strpljenja i trpljenja neslobode?

Zašto ste živi?

Na pitanje upućeno sa scene: “Ko bi ovog trenutka bio spreman da se pobuni”, čitava sala je odjednom bila na nogama, te je kraj predstave, koja je režirana tako da niko u publici ne ustane,  u skladu sa novonastalom situacijom modifikovan. Prema rečima glumaca ovo je drugi put u poslednjih mesec dana da je čitava sala ustala sa sedišta dva puta.

Predstave ovako angažovane prirode uvek bi trebalo da budu jasne u svojoj intenciji jer se protiv opresije i svakog oblika fašizma neće buniti samo ko razume kompleksan pozorišni izraz – no gledalac. A „SMRT FAŠIZMU!“ je u svakom aspektu predstava dosledna duhu ideja koje su Ribari i svako ko je doprineo antifašističkoj borbi zagovarali – sloboda je za sve.

Trećeg dana festivala odigraće se predstava „Emigranti“, Tri groša, Srbija, u 20 časova u Sali Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: InfantPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste