Zgrabi svet u svoje ruke


U okviru sedme večeri INFANT festivala izvedene su tri predstave. Publici se najpre predstavila grupa „Fekete seretlek“ iz Češke sa predstavom „Kar“, potom cirkuska kompanija „An lu pur lom“ iz Francuske sa performansom „Severna strana“, dok je festivalsku atmosferu do vrhunca dovela Aštar Mualem iz Palestine sa plesnim komadom „Enheduana“.

Festivalsko veče počelo  je predstavom „Kar“, u režiji Matije Solca, koja kombinuje muzičko, kabaretsko i predmetno pozorište zasnovano na originalnim muzičkim kompozicijama poreklom iz ruskog narodnog stvaralaštva. Koristeći veoma jednostavne objekte akteri stvaraju uobičajene i svakodnevne mikro-situacije. Šest ekspresivnih glumaca sa različitim muzičkim instrumentima (truba, violina, kontrabas, violončelo, harmonika, muzički ozvučeni sto) stvaraju izvrsnu kompoziciju koja kombinujući reči, pokret i melodiju donosi novu pozorišnu formu i publiku vodi na jedinstvenu avanturu.

enheduana-infant

U nastavku programa izveden je performans „Severna strana“ stavljajući cirkusnu akrobatiku u funkciju umetnosti. Balansiranjem „rukom na ruci“ četiri akrobate brane viziju humanosti i čovečanstva sastavljenu od pojedinaca, koji možda naizgled funkcionišu kao individue, ali u krajnjoj instanci zavise jedni od drugih. Stojeći jedan u odnosu na drugog, čovek otkriva svoju veličinu, slabost, kao i kompleksnost svoje prirode. Na tom putu punom prepreka, čovek izdržava i iako zna da će izgubiti što ga ne sprečava da se bori, da hoda, skače, trči i  uzdiže se iznad granica fiziološke stvarnosti i zakona fizike.

Završnicu festivalske večeri upotpunila je palestinsko-francuska umetnica Aštar Mualem sa plesnim komadom „Enheduana“, u režiji Imana Auna. „Enheduana“ je jedinstveni performans koji ilustruje različite ženske likove, od mitoloških do savremenih, a zapravo pokazuje da ženska borba u arapskom svetu nikada nije prestajala. Izvrsnost teatra pokreta bazirana na disciplini svile i plesa publiku prebacuje u potpuno drugu dimenziju, tako da svi u gledalištu mogu da osete sav teret koji jedna žena u Palestini nosi na svojim plećima. Tako je bilo pre 30000 godina, tako je i danas.  Ipak, bez obzira na sve pokušaje da bude sputana ona uspeva da pokida sve okove, da „sama sebi bude nadahnuće“, „zgrabi svet u svoje ruke“, „uhvati svet snagom svog pogleda i vatrom u očima“, te da se „vrti i vrti sve dok se ne uzdigne“ ... visoko.

Ovogodišnje izdanje INFANT festivala zatvoriće švajcarski plesači sa performansom „Romeo, Romeo, Romeo“, za čiju koreografiju je zadužen Džošua Monten, nakon čega sledi proglašenje pobedinka i predstava u čast pobednika „U tišini pozornice“ u izvođenju Saveza dramskih umetnika Vojvodine.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste