Aleksandar Mihailović: „Pozorište podrazumeva širinu, razmenu ideja i estetika“

Jovana Stanković
Aug 2018.

U Nišu će 1. septembra početi 14. Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena, odnosno Urban Fest. Tim povodom smo razgovarali sa umetničkim direktorom i selektorom festivala, glumcem Narodnog pozorišta u Nišu, Aleksandrom Mihailovićem.

1. Šta je u fokusu Urban festa i koliko je važno da jedan ovakav festival postoji u Srbiji?

Fokus Urban Festa je igra, odnosno glumac i njegova imaginacija, što ovaj festival čini jedinstvanim  u regionu, a Akademsko pozorište u Nišu, kao i ceo SКC su isključivo kreativno-organizacioni stub bez kojeg složen koncept igranja na najrazličitijim lokacijama po gradu, ne bi mogao da opstane. Lično smatram da je mesto Urban Festa na kulturnoj mapi Balkana čvrsto i nepomerljivo, čemu može da zahvali isključivo tradiciji i originalnom identitetu koji poseduje.

2. Istražujući sam naišla na podatak da ove godine prvi put postoje dve selekcije. Možete li objasniti o čemu je tačno reč?

Svako izrastanje festivala je dokaz da smo na dobrom putu, te u tom svetlu vidim i ovogodišnju novinu u vidu duple selekcije. Naime, od ove godine će postojati selekcija omladinskh i akademskih pozorišta, dakle ansambli sastavljeni od glumaca amaetra, i selekcija dramskih akademija, gde će snage odmeravati studenti glume, odnosno budući profesionalni glumci. Verujem da ćemo na ovaj način dodatno podići kvalitet festivala

3. S obzirom na to da se radi o međunarodnom festivalu, da li je i koliko teško održati takav festival već 14 godina?

Internacionalni karakter Urban Festa je sastavni deo njegove lične karte i to se od početka nije dovodilo u pitanje. Živimo u jednom kulturološki bogatom i šarolikom Evropskom regionu i bilo bi neinteligentno odreći se tog bogatstva. Pozorište podrazumeva širinu, razmenu ideja i estetika, i ne mislim da tako šta treba sputavati bilo kojim granicama. Za jedno malo-veliko studentsko pozorište je svakako teško u ovom vremenu održati internacionalni  kontinuitet festivala, ali velikim entuzijazmom nas domaćina i upornošću i razumevanjem naših gostiju se svi problemi na kraju premoste.

4. Kojom mišlju ste se primarno vodili pri ovogodišnjoj selekciji?

Stavljati na vagu nečiji umetnički rad svakako nije lak posao i moram da priznam da mi je to uvek, pa i ovoga puta bio najteži deo pripreme festivala. Obzirom da je u centru Urban Festa glumac i njegova imaginacija, trudim se da me prilikom selektovanja ne ponese dobar tekst, režija ili likovnost predstave, već vrsna igra pojedinaca ili, što lično najviše cenim, kvalitetna kreacija celog ansambla.

5. Šta publika može očekivati od 14. Urban festa u Nišu?

Ovogodišnji festival će, po svemu sudeći, obeležiti klasični komadi u savremenom pozorišnom, ali pre svega glumačkom okviru, kao i izuzetno kreativno tretiranje teških tema kojima smo okruženi. Verujem da će publika prepoznati tu kreativnost, izraz i energiju i da će ovogodišnji Urban Fest biti inspiracija za neke naredne predstave.Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste