Preporučujemo "Čas anatomije" večeras u SNP-u


„Grozni smo, gladni smo, ranjeni svi smo, snašli nas svi jadi, ali slobodni smo!“

„Čas anatomije“ je biografski akt Danila Kiša na svoja dela, samu književnost, ali i politiku i društvo u kom se nalazio. Ovakvo delo privuklo je pažnju reditelju Andrašu Urbanu, koji je kombinacijom proze Danila Kiša došao do jedinstvenog teksta. Iako taj tekst ima jasnu političku notu, Urban je odlučio da se tokom predstave ne bavi tim, već ju je okrenuo na sadašnje vreme i sadašnje aktuelne stvari, mnogo bitnije od politike.

cas-anatomije-najava

„Ako pričamo o Kišu jeste da se tu pojavljuje i problem cenzure, autocenzure, kao i samodestruktivnog akta, koji je ustvari sve prisutniji i u ovom trenutku gde sada živimo, da li nam se to nama dopadalo ili ne. Ja kroz taj proces čitanja puno toga ponovno i ponovno saznajem o Srbiji i onim momentima gde živimo, u krajnjem slučaju i Novom Sadu. U ovom komadu ja ću se svakako prvo obračunati sam sa sobom, pa tek onda sa celim društvom“ rekao je reditelj Andraš Urban.

Tema predstave su stvaralaštvo i pogledi jedinke u odnosu na društvenu sredinu koja utiče na njega. Kako navodi Urban, njega je i sam naslov „Čas anatomije“ provocirao, jer misli da je zastrašujuće to što kroz anatomske prizme posmatramo i sebe i društvo, ali i odnos i borbu te dve stvari.

Prenosimo i deo intervjua sa glumicom, ali i saputnikom na ovom putu, Marijom Medenicom.

HuP: Kako vi tumačite naslov ,,Čas anatomije”?

Marija: Naslov predstave za mene predstavlja odbranu umetnosti i umetnika, iz perspektive najpre Danila Kiša, a i pozorišta samog i nas u njemu. Ne zato što se osećamo napadnutim, već zbog demistifikacije našeg posla.

HuP: Da li su propusti u politici i društvu popravljeni od onog vremena ili je ovo pak svevremenski?

Marija: Problemi u društvu stoje, umetnost je nemoćna da ispravlja propuste, može samo da se bori da utiče na pojedince da se stalno preispituju.

HuP: Kako na Vas utiče ova predstava?

Marija: Volimo da igramo, mada ne bismo smeli da uživamo. Dok su trajali protesti, bilo je prilično potresno igrati ovakvo štivo.

HuP: Šta je za Vas predstavljao rad na ovoj predstavi?

Marija: Za mene je ovo bilo dugo putovanje, koje još uvek traje i ne vidi se tačka prispeća.

Prvi put u Srpskom narodnom pozorištu se igra komad po motivima Danila Kiša, a isto tako Andraš Urban prvi put režira u tom pozorištu. Takođe, u predstavi se pojavljuje i autorska muzika Irene Popović.

Predstava će se odigrati večeras, 12. juna, 10. put, na sceni „Pera Dobrinović“ sa početkom u 19:30.

Autori: Katarina Đoković, Teodora Marković
Foto: snp.org.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste