Priča o cincarskoj porodici na sceni Šabačkog pozorišta


Na trećoj večeri četvrtog „Pozorišnog proleća“ u Šapcu odigrana je predstava „Korešpodencija“, po tekstu Borislava Pekića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića – Mihiza, a u režiji Gorčina Stojanovića i u produkciji Zvezdara teatra.

Tema ove privatne korešpodencije je mladi gazda Simeon Njegovan (Joakim Tasić), koji se zaljubljuje u cirkusku igračicu mađarskog porekla, Julišku Tolnaj, a njegova porodica je, naravno, već ugovorila drugi brak. Ošamućen ljubavlju koju oseća prema njoj, on želi da napusti i firmu i svoju porodicu, da sve ostavi za sobom i postane cirkuski artist. Radnja je vrlo razvijena, scene su dinamične, ali epistolarna forma ove komedije ne dozvoljava njihovo izvođenje u potpunosti. Glumci su sve vreme na sceni, postavljeni generacijski, pa je Simeon Njegoš Lupus (Branislav Lečić) na najvišem postolju, na nešto nižem su njegov sin Simeon Njegovan Hadžija (Slavko Štimac) i njegova supruga Milica (Anica Dobra), a na najnižem mestu je upravo Simeon Njegovan, njihov sin, koji ujedno i cirkuliše scenom, pa na taj način predstavlja i svetlu tačku u ovom komadu. Jako je dobro rešen ulazak Juliške Tolnaj (Jelena Stupljanin) na scenu, kao i taj prikaz Simeonovog zaljubljivanja u nju koji se dešava iza platna, ali se svetlima postiže da publika to vidi, dok njegova porodica vodi korešpodenciju. Pojavljuje se i gazda cirkusa, Šamsika Tot (Branko Vidaković, koji tumači i sve preostale uloge u podeli). Anica Dobra briljilira u ulozi Milice. Ona tekst izgovara precizno, uz potrebnu gestikulaciju i mimiku. Vlada scenom, a samim tim i  korešpodencijom pred očima publike.

Ova predstava je osvojila dosta nagrada na festivalima u protekloj godini, pa je sasvim logično što se našla na repertoaru festivala u čijem fokusu je najbolja predstava.

Večeras će se, na 4. Pozorišnom proleću, odigrati predstava “Veštice iz Salema” po tekstu Artura Milera, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture u Novom Sadu.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste