"Rubište" - na kraju svih krajeva


Takmičarski deo festivala „Bucini dani“ zatvorila je predstava „Rubište“ u produkciji Šabačkog pozorišta, po tekstu Ninoslava Đorđevića, a u režiji Kokana Mladenovića.

Ovaj tekst je jedna specifična priča o ljudima na rubu egzistencije. Radnja je smeštena negde u južnoj Srbiji. Vrlo je važno napomenuti da se radi o autentičnim događajima. Pisac je građu prikupljao iz različitih krajeva gde su se dešavale gnusne stvari o kojima su meštani govorili. Mrežasta struktura ove drame govori o devojci koja je u detinjstvu patila i vraća se u selo iz kog potiče, ne bi li posetila babu koja joj je davno nešto uzela, o dečaku Slobodanu, koji je otišao sa majkom u njivu, a ona se vratila bez njega, o ocu koji napušta sina i ženu i odlazi sa nekim drugim čovekom. Tu je i mesar Dragan, koji na najgnusniji način traži od svoje devojke da mu pokaže da ga voli, ali je tu i njegova majka, koju svi nazivaju ludom, a ona je od svoje duboke nesreće takva.

S obzirom na ono kroz šta su sve glumci morali da prođu u radu na ovoj predstavi, jako mi je teško da izdvojim samo neke od njih. Za svaki od ovih likova, koliko god oni negativni i nesrećni bili, potrebna je velika doza emocije i veština u građenju. Aneta Tomašević, Slobodan Petranović – Šarac, Strahinja Barović, Kristina Pajkić i Milica Janevski su sinoć briljirali. Režija Kokana Mladenovića stavlja pred ove glumce jako težak zadatak. On u svakoj sceni iz teksta ide do kraja, a glumci to bespogovorno prate.

Sa ove predstave nećete izaći nasmejani. Nećete se osećati dobro. Težina u želucu će možda trajati danima. Saznaćete nešto novo. Saznaćete da svet nije ružičast, da su materijalni problemi jedno veliko ništa naspram realnih, bolesnih i izopačenih problema sa kojima se ljudi bore u Rubištu. Ostaće muk, baš zato što ćete saznati da se sve to dešava u 21. veku, tu negde, pored vas. Jedna replika iz predstave kaže: „Ne traže oni njega (Slobodna) da ga nađu, traže gda se nešto desi, da pronađu sebe.“ i možda ona baš najbolje zaključuje priču o Rubištu današnjice.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste