SNP najavio zanimljiv ostatak januara


Na konferciji za novinare, održanoj 16. januara, govorilo se o januarskom repertoaru, predstojećim premijerama predstava „Laža i paralaža“ i „Bilbord“, gostovanju Zijaha Sokolovića u Srpskom narodnom pozorištu, kao i o gostovanju predstave „Na Drini ćuprija“ u Sarajevu.

Predstava „Laža i paralaža“ Jovana Sterije Ppopovića  je prvi put u Srpskom narodnom pozorištu izvedena 1991. godine, u čijoj postavi je učestvovao i sam Zijah Sokolović. Ta predstava je osvajala sve ovacije publike, odražavala se na njihovo tadašnje stanje, a sledeće godine na Sterijinom pozorju osvojila je nagradu za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, scenografiju, ali i dva glumačka ostvarenja. Osvrtajući se na to, mladi reditelj Slobodan Branković je odlučio da oživi „Lažu i paralažu“ i time pokaže kako je i dan danas Jovan Sterija Popović aktuelan u našim životima.

- Ono što sam želeo da iskažem kroz ovu prestavu jeste da primećujem da mladi ljudi, glumci, reditelji, dramaturzi, malo njih se zapravo razmišlja da radi Steriju, jer se to obična tretira kao da je to nešto staromodno, prevaziđeno, da to mora obavezno biti neka epoha... Za mene je Sterija veoma inspirativan i zanimljiv i verujem da će ova predstava imati dobar odziv. – rekao je reditelj Slobodan Branković.

U predstavi „Laža i paralaža“ režije Slobodana Brankovića igraju: Nebojša Savić, Strahinja Bojović, Tanja Pjevac, Milorad Kapor, Predrag Momčilović, Nina Rukavina i Gordana Kamenarović. Dramaturg je Nikolina Stjepanović, a scenograf i kostimograf Minja Polak.

Premijera će biti izvedena u petak, 19. januara 2018. godine na sceni „Pera Dobrinović“ sa početkom u 19:30.

Druga premijera najavljena na ovoj konferenciji je premijera predstave „Bilbord“ pisca Majka Vukadinovića, čiji preci otiču sa ovih prostora. Priča o troje kreativnih ljudi, mladih umetnka koji žele da ostvare „američki san“. Svesni činjenice da monopol prezire umetnost i da se san o boljem sopstvenom životu neće ostvariti „spavanjem“, oni koriste prednosti velikih monopolističkih sisteme kakve imaju reklamne kompanije. Takve kompanije su u stalnoj potrazi za novim načinima reklamiranja, a ljudi, od tri – četiri hiljade reklama koje vide, zapamte sam one uvrnute. Telo kao bilbord?

U predstavi „Bilbord“ koprodukcije Srpskog narodnog pozorišta i „Plus teatra“ iz Novog Sada, režije Petra Jovanovića igraju: Strahinja Bojović, Marija Medenica i Ivan Đurić. Tekst je preveo Strahinja Bojović, dramaturg je Svetislav Jovanov, scenograf i kostimograf Ivana Jančić.

Premijera predstave zakazana je za 25. januar na Kamernoj sceni sa početkom u 20:30, dok je prva repriza odmah sutradan, 26. januara u isto vreme.

Predstavljeno je i gostovanje Zijaha A. Sokolovića sa predstavom“ CABAres CABArei“ koja će se izvesti 1350. put i zaokružiti 25. godina izvođenja. Predstava će se odigrati 29. i 30. januara na Kamernoj sceni u 21:30, a  promocija knjige Z. Sokolovića „Glumac… je glumac… je glumac“ će se održati 29. januara na Kamernoj sceni u 18 časova,  u okviru koje je planiran i razgovor sa Zijahom Sokolovićem.

 Najavljeno je i gostovanje Zijahove predstave „Glumac… je glumac… je glumac“ 30. marta u SNP-u povodom 40. godina izvođenja, odnosno 1607 igranja ove predstave.

Na kraju konferencije najavljeno je i gostovanje predstave „Na Drini ćuprija“ u Sarajevu, 30. januara 2018.

Na konferenciji su učestvovali dr Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a, Slobodan Branković i Petar Jovanović, reditelji, Zijah A. Sokolović, gumac i reditelj, Svetislav Jovanov, dramatrug, i glumci Tanja Pjevac, Nebojša Savić, Predrag Momčilović, Gordana Kamenarović, Strahinja Bojović i Ivan Đurić.

Autor: Katarina Đoković
Foto: snp.org.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste