Sutra počinje Festival uličnih svirača 'Gradić fest' u Novom Sadu

Katarina Đoković
31. Aug 2017.

Sedamnaest godina tradicije, preko sto izvođača i uz puno osmeha, Festival uličnih svirača i ove godine biva glavna atrakcija Novog Sada.

fus-vest-1

Festival uličnih svirača je manifestacija koja okuplja umetnike iz celog sveta kako profesionalce tako i autodidakte. Održava se svake godine, u prvoj nedelji septembra u Novom Sadu i jedini je festival ovog tipa u Srbiji. Festival okuplja u najvećoj meri muzičare, ali i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Program se održava tri dana, na različitim lokacijama i na deset bina.

Stari centar grada Novog Sada sa starinskim ulicama i trgovima, bio je kao stvoren je za kulturno - umetničku vrstu zabave, a punktovi sa programima, naravno – u liniji sa prolaznicima, neodoljivo privlače sve generacije. Program je od samog početka podeljen na dve celine, domaću i stranu scenu. Iz tog razloga, šarenilo programa svake godine  dovodi sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva. Festival uličnih svirača je jedan od vodećih besplatnih festivala u regionu, a specifičan je po programu umetnika iz celog sveta, koji je pogodan za sve starosne grupe.

fus-vest-2

Kao i prethodnih 16 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije... Ovogodišnji Festival uličnih svirača je proširio program, te je u svoje redove uveo i partneske organizacije sličnih ambicija: filmski festival Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival. Ideja o udruživanju pojavila se prošle godine kada je Festival uličnih svirača uz slogan – Budimo Gradić, premešten u Podgrađe sa ciljem da probudi i oživi ovu zajednicu. Tada se inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala, i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta. Festival uličnih svirača će kroz svoju novu formu – “Gradić fest” pružiti priliku svim zainteresovanima da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, koja je, pre svega – neophodna.

fus-vest-3

Tradicionalnom svečanom povorkom koja prolazi ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, otvara se Festival uličnih svirača. Povorka građana i umetnika će iz centra grada krenuti u petak, 1. septembra u 20 časova, a program će se nakon i pre toga u Gradiću odvijati prema satnici festivala. Povorku građana će predvoditi Flaach Bras Band iz Švajcarske, orkestar limenih duvača koji svira u hodu, sa 30 učesnika, preciznog i bogatog zvuka. Vizuelni segment povorke će činiti pet velikih skulptura napravljenih od balona, koje predstavljaju pet zlatnih ptica, simbol mira prisutan na grbu Petrovaradina. Baloni, koji su često u kolektivnoj podsvesti povezani sa animacijom i zabavom, u ovom slučaju postaju umetničke skulpture velikih dimenzija, koje će sama publika nositi i pokretati tokom povorke. Autori skulptura su Nenad Đukić, Novosadjanin koji živi i radi u Francuskoj i Sean Rooney iz Kanade, jedan od poznatih svetskih umetnika sa balonima, koji će nastupiti na festivalu i kao muzičar, svirajući na jedinstvenim instrumentima koje pravi od balona.

Autor: Katarina ĐokovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste