„Mamin dašak u svemiru“, „Totovi“ i „Noć Helvera“ osvojili nagrade na 15. Urban festu


Na poslednjoj večeri Urban festa odigrane su predstave „Život moj“ Akademije umetnosti iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao poslednja predstava u takmičarskom delu festivala, i „Tačke“ Pozorišta mladih Abrašević iz Kragujevca u čast nagrađenih.

Predstava „Život moj“ u režiji Aleksandra Đinđića je nastala kao projekat studenata glume na drugoj godini studija. Oni su imali zadatak da odaberu jednu osobu iz svog okruženja o čijem životu će govoriti u predstavi i čiji će lik predstaviti publici. Uzimali su životne teme i motive snimajući sagovornike. Karakteri su prikazani u monološkoj formi. Ipak, osim što smo čuli neke životne priče, predstava na kraju ne donosi ništa novo što bi bilo važno za pozorište u Srbiji. Zaista je vidljivo da je u pitanju ispitna predstava, ne bi li svako od glumaca prikazao ono što je naučio.


Nakon predstave u čast nagrađenih žiri okruglog stola i stručni žiri su pročitali svoje odluke i nagrade su dodeljene pobednicima.
Žiri okruglog stola, u sastavu Jovana Stanković, Marija Jaćimović, Milica Đorđević, Rada Nestorović, Jana Matić, Đorđe Nakić, Duje Martinić, Petra Nešić, Katarina Stanimirović i Miloš Unić, doneo je odluku da nagradu dodeli čitavom ansamblu predstave „Mamin dašak u svemiru“ Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša.


Stručni žiri, u sastavu Borjana Gerogieva, docent na FDU u Sofiji (predsednica žirija), mr Ivana Savić, scenograf (član) i Uroš Milojević, glumac (član) je doneo sledeće odluke:
Nagradu Ćele Кula za najbolje glumačko ostvarenje, grand prix festivala, žiri je dodelio ansamblu predstave „Mamin dašak u svemiru“ Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša. Nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu osvojio je Ilija Ivanović za ulogu gospodina Tota u predstavi „Totovi“ Akademskog pozorišta SKC-a u Kragujevcu, dok je nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu osvojila Jovana Đorđević za ulogu Mame Zeko u predstavi „Mamin dašak u svemiru“. Naisa za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Juliji Vučković za ulogu Agike Tot u predstavi „Totovi“, a nagradu Naisa za najbolju mušku epizodnu ulogu osvojio je Stefan Balaban za ulogu Vedrana Granulića u predstavi „Čekaonica za bolje sutra“ dramskog studija Daske iz Laktaša. U kategoriji akademija umetnosti, nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu pripala je Rastku Miciću za ulogu Helvera u predstavi „Noć Helvera“ pozorišta „Promena“ Akademije umetnosti u Novom Sadu, a nagrada Carica Teodora za najbolju mušku ulogu pripala je njegovoj koleginici iz iste predstave Aleksandri Arizanović za ulogu Karle.
Ovim je 15. Urban fest zvanično završen, a organizatori su poručili da će se potruditi da već sledeći bude još bolji od ovog.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste