"Sumrak bogova" na osmoj večeri "Teatara na raskršću"


Na osmoj večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je poslednja takmičarska predstava „Sumrak bogova“ po tekstu Ivora Martinića napisanom po filmskom scenariju Lukina Viskontija, Enrika Mediolija i Nikole Badaluka, u režiji Dalibora Matanića, a u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor iz Slovenije.

Predstava počinje onog trenutka kada publika počne da ulazi u salu. Svi likovi su već na sceni, sede za jednim velikim stolom, osim Martina (Petja Labović), koji sedi na zemlji. Slika se čini vrlo idiličnom, svako iz porodice ima svoje mesto za stolom, što implicira da svako od njih ima svoje mesto u porodici. Kako počinje da se razmotava klupko, tako saznajemo da sve te ljude izjeda unutrašnje zlo. Ono postaje opipljivo na sceni, a muzika, izuzetno važna za ovu predstavu, pojačava taj osećaj izloženosti zlu. Martin, potpuno neočekivano, postaje protagonista i režira sopstvenu dramu, vrlo vešto, bravurozno.

Radnja počinje proslavom rođendana barona Joahima fon Ešenbeka (Miloš Batelino),  prekinutom vešću da gori Rajhstag. Budući da je on predstavnik staronemačke aristokratije kojoj otkucavaju poslednji minuti, slavljenik je iste noći ubijen i od tog trenutka se za istim stolom leševi samo gomilaju. Epilog kroji Martin i od železare, čiji postaje vlasnik, nastaje krematorijum. Ova jeziva priča, iako postavljena neposredno pred početak Drugog svetskog rata, aktuelna je i danas.

Teško bi bilo izdvojiti jednog glumca iz ansambla ove predstave i reći da je najbolji. Ova vrsta kolektivne igre, taj perfekcionizam Dalibora Matanića, iskristalisan i ispoštovan do najsitnijeg detalja, stvara jednu sliku pozorišta kakvu ne vidimo često, a za kakvom žudimo. Ovaj, pre svega, filmski reditelj, vešto koristi to svoje umeće, pa na video-bimu možemo u svakom trenutku videti krupne planove, koji doprinose užitku. Iako je tema tragična, u ovoj predstavi se zaista uživa, baš zbog te istančanosti i nesumnjivo odlične režije.

U predstavi igraju: Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak, Davor Herga, Eva Kraš, Matevž Biber, Žan Koprivnik i Miloš Batelino.

Večeras će biti organizovana dodela nagrada, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava Sarajevo 1914 – Mali mi je ovaj grob, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Tanosa Nikasa, a u produkciji pozorišne grupe Ars moriendi.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste