Da li verujemo zdravom razumu?


Četvti dan XXIV Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu bio je obeležen predstavom koprodukcije Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada „Veštice iz Salema“, pod rediteljskom palicom Nikite Milivojevića.

vestice-iz-salema-pozarevac

„Veštice iz Salema“ je delo Artura Milera i smatra se jednim od najboljih dramskih tekstova u drugoj polovini XX veka. Na sceni Srpskog narodnog pozorišta, pri odličnoj scenografiji i verodostojnoj epohalnoj kostimografiji, rodilo se novo klupko Arturovog miljea koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dramu je Miler napisao inspirisan istinitim događajima s kraja 17. veka u Salemu, mestu u Masačusetsu, koje je postalo poznato upravo po lovu na veštice i njihovom javnom suđenju.Strah, kao glavni instrument manipulacije, veoma vešto dolazi do izražaja kada lični interes prevagne u uspeh. Prema tome, veštice predstavljaju eksperiment društva koji ide do same granice ekstrema opipljivosti. Mentalitet, u kom se veruje da bela magija ne postoji, a forsira se veštičarenje zbog grupe devojaka kojima je jedina zabava bila izmišljeno padanje u trans na loš način, biva osuđen na pogubljenje većinskog dela stanovništa. Kada sve ode preko granice dozvoljenog, ne ostaje nam mnogo no da se pitamo da li smo i mi sami taoci društva u kojem živimo? Da li ćemo pre poverovati pričama rekla - kazala, samo zato što su one sočne i zavodljive, ili ćemo biti podanici zdravog razuma?

U predstavi igraju Jelena Đulvezan, Teodora Marčeta, Sonja Isailović, Nina Rukavina, Mia Simonović, Alisa Lacko, Branislav Jerković, Miroslav Fabri, Marija Medenica, Dušan Jakišić, Lidija Stevanović, Aleksandar Gajin, Jugoslav Krajnov, Vukašin Ranđelović, Nenad Pećinar, Milan Kovačević, Gordana Kamenarović, Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nikolina Vujević i Nevena Nerandžić.

Žiri publike doneo je odluku da nagradu glumca večeri ponese Branislav Jerković, dok je stručni žiri u sastavu dr Miroslava Radonjića, Tatjane Nježić i Tanje Bošković doneo odluku da nagradu glumca večeri ponese maestralni Jugoslav Krajinov.

Foto: Srpsko narodno pozorište



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste